Розробка конструкції механізма повороту стрілового крана - Галайда, Артем Олексійович (My University, 2025)
У сучасних умовах розвитку промисловості, транспорту, логістики та будівництва підвищується попит на ефективні засоби механізованого переміщення вантажів, серед яких особливе місце займають вантажопідіймальні машини. До таких технічних засобів належать і стрілові крани, що поєднують високу мобільність, надійність та здатність до виконання точного позиціювання вантажу. Потреба у використанні даного типу підйомної техніки обумовлена широким спектром завдань, які постають перед підприємствами різних галузей — від монтажу металоконструкцій до обслуговування складських площ. З-поміж основних переваг кранів стрілового типу варто виокремити їхню конструкційну гнучкість, компактність робочої зони, здатність до обертання робочого органа навколо вертикальної осі та адаптованість до умов обмеженого простору. Це робить їх доцільними для застосування на об’єктах, де використання габаритних кранів є технічно неможливим або економічно недоцільним. У процесі експлуатації таких кранів особливу увагу слід приділяти механізму повороту, що виконує функцію змінювання просторового положення вантажної стріли відносно основи. Саме цей вузол визначає маневреність техніки, ефективність вантажопереміщення та загальну працездатність обладнання. Механізм повороту є одним із ключових елементів у структурі стрілового крана, оскільки забезпечує можливість орієнтування вантажу у горизонтальній площині. Він взаємодіє з іншими функціональними вузлами, зокрема з опорно-поворотним пристроєм, який виступає в ролі передавальної ланки між стійкою (колоною) крана та стрілою. Надійність і точність роботи цього пристрою безпосередньо впливає на стабільність роботи всього механізму в цілому. При цьому виникає потреба у ретельному конструкторському підході до вибору типу приводу, системи передач, способу кріплення та змащування. Варто відзначити, що експлуатація стрілових кранів супроводжується рядом технічних труднощів. Однією з поширених проблем є зношування елементів передач (зубчастих коліс, підшипників, опорних кілець), що призводить до підвищення люфту, порушення плавності ходу та зниження точності позиціювання. Також нерідко зустрічаються дефекти, пов’язані з недостатньою жорсткістю конструкції поворотного вузла, або із перевищенням розрахункових навантажень, що викликає деформації й тріщини у несучих елементах. Серед інших несправностей — підвищене тертя в підшипникових опорах, перегрів двигунів приводу, нестабільна робота редукторів, а також порушення в роботі системи гальмування. Для забезпечення тривалого терміну служби та підвищення експлуатаційної надійності стрілових кранів необхідно впроваджувати інженерні рішення, що сприяють зменшенню навантажень на механізми повороту. Це включає використання більш ефективних мастильних матеріалів, впровадження антивібраційних елементів, а також удосконалення конструктивних характеристик привідних і опорно-поворотних вузлів. Зокрема, заміна застарілих систем відкритих передач на герметизовані редуктори з високим ККД дозволяє значно зменшити втрати потужності та знос механізмів. У порівнянні з іншими видами підйомних машин, такими як мостові чи козлові крани, стрілові крани демонструють більшу маневреність і адаптованість до нестандартних умов роботи. Їх доцільно застосовувати на ділянках, де необхідно виконувати підйом вантажів на обмеженій площі, з частими змінами напрямку та висоти переміщення. Завдяки своїй конструкції такі крани забезпечують зручний огляд робочої зони, що є особливо важливим при проведенні монтажних робіт, перевантаженні на відкритих майданчиках або обслуговуванні технологічного обладнання. Механізм повороту, як структурна одиниця, визначає точність орієнтації вантажу та є важливим елементом для реалізації багатофункціональності крана. Його характеристиками визначаються параметри гальмування, швидкість розвороту стріли, а також плавність і рівномірність руху в процесі переміщення вантажу. Виходячи з цього, конструкторський етап, що передбачає вибір кінематичної схеми, визначення навантажень і розрахунок передавальних чисел, потребує особливої уваги з боку інженера-проєктувальника. З огляду на вищевикладене, тема бакалаврської кваліфікаційної роботи, що присвячена розробці конструкції механізму повороту стрілового крана, є актуальною з технічної та експлуатаційної точки зору. Підвищення ефективності цього вузла дозволить оптимізувати роботу всього кранового комплексу, зменшити експлуатаційні витрати та підвищити рівень безпеки в умовах промислової експлуатації. Практична цінність розробки полягає у можливості її впровадження на підприємствах, що експлуатують стрілові підйомні пристрої, з метою модернізації існуючого обладнання або створення нових зразків техніки відповідно до сучасних вимог галузі.
Keywords: стріловий кран; механізм повороту; опорно-поворотний пристрій; привод; jib crane; rotation mechanism; swivel device; drive