Оцінка росту і плодоношення суниці в Хмельницькій області - Бакун, Валерій (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота викладена на 66 сторінках друкованого тексту, містить 10 таблиць, 7 рисунків, 51 літературне джерело. Об’єктом досліджень та розробок був ґрунтовий покрив ННЦ «Інститут землеробства» НААН» Фастівського району, Київської області. Мета роботи – визначити стан ґрунтового покриву ННЦ «Інститут землеробства» НААН» Фастівського району, Київської області і провести якісну оцінку переважаючих ґрунтових відмін. Кваліфікаційна робота складається із вступу, п’яти розділів, висновків і переліку використаних джерел літератури. У першому розділі проведений огляд існуючих методик оцінки якості ґрунту, у т.ч. Muencheberg Soil Quality Rating. У розділі 2 наведені характеристика місця, умови та методики проведення досліджень. У третьому розділі висвітлений стан показників, що комплексно характеризують родючість ґрунтів ННЦ «Інститут землеробства» НААН». Наведені морфологічні описи трьох найрозповсюдженіших ґрунтів та вихідні показники родючості сірого лісового ґрунту, який займає найбільшу площу землекористування. У четвертому розділі розраховані бонітети найпоширеніших ґрунтових відмін методом А.І Сірого, що дає можливість розробки заходів із покращення їх властивостей. Даний метод враховує основні (типові) і модифікаційні (поправки на негативні властивості). У п’ятому розділі наведені конкретні ґрунтозахисні, меліоративні та агро- хімічні заходи з підвищення родючості ґрунтів господарства, викладено оцінку деградаційним процесам які притаманні ґрунтам.
Keywords: сірий лісовий ґрунт; темно-сірий опідзолений ґрунт; дерново-слабкопідзолистий ґрунт; клімат; рельєф; деградація; дегуміфікація; меліорація; вапнування; якість ґрунтів; бонітування; grey forest soil; dark grey podzolic soil; soddy-weakly podzolic soil; climate; relief; degradation; dehumification; land reclamation; liming; soil quality; boning; graue waldböden; dunkelgraue podsolböden; weich-schwache podsolböden; klima; entfeuchtung; landgewinnung; kalkung; bodenqualität; entbeinen