Домінуючі фітофаги Півонії (Paeonia) та контроль їх чисельності - Кононенко, С. І. (My University, 2024)
73 стор. тексту, 3 розділи, 14 рис., 6 табл., 66 літературних джерел. Рік виконання магістерської роботи: 2024. Предмет дослідження: півонії та комплекс домінуючих шкідливих організмів культури. Об’єкт дослідження: вдосконалення екологічно безпечних заходів контролю шкідливих організмів півоній. Мета і завдання досліджень: уточнення видового складу фітофагів, що завдають шкоди півоніям в умовах відкритого ґрунту та обґрунтування заходів їх фітосанітарного контролю. Результати досліджень кваліфікаційної роботи.: було уточнено видовий склад фітофагів культури півонії (Paeonia L.). Виділено домінуючі шкідливі види. Досліджено їх біологічні особливості. Вдосконалено систему моніторингу та інтегрованого захисту півонії. Практичне значення отриманих результатів полягає у розробці екологічно-безпечних заходів контролю чисельності фітофагів півонії в умовах господарства. Запропоновані методи дозволяють ефективно знижувати шкоду від шкідників без використання хімічних засобів, що сприяє підвищенню якості квіткової продукції, забезпечує стабільну врожайність та збереження біорізноманіття, а також знижує економічні витрати на вирощування півоній. Для проведення досліджень застосовували методи відповідно до загальноприйнятих методик в захисті рослин та нематології. Польовий метод використовували під час польових експериментів, фенологічних спостережень. Лабораторний метод застосовували для виділення фітонематод і їх ідентифікації. Для оцінки економічної ефективності заходів проти нематод також 6 використовувався розрахунково-порівняльний метод із застосуванням сучасних статистичних методів. Кваліфікаційна робота виконана на 73 сторінках, містить 3 розділи, 14 рисунків, 6 таблиць, 66 використаних джерел. Включає наступні розділи: вступ, огляд літератури, визначення методики дослідження, експериментальну частину, висновки та рекомендації.
Keywords: півонії; шкідливі організми півоній; карантин рослин; peonies; pests of peonies; rose quarantine