Вплив екологічних умов на вирощування рибопосадкового матеріалу у ставах ТОВ «Яготинський рибгосп» - Федина, Анатолій Романович (НУБіП України, 2026)
Бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню екологічних умов вирощування рибопосадкового матеріалу у ставах ТОВ «Яготинський рибгосп». Робота викладена на 58 сторінках комп’ютерного тексту, містить 6 таблиць та 17 рисунків. Список літератури включає 47 джерел. Базою для досліджень були стави ТОВ «Яготинський рибгосп». Мета роботи – оцінка екологічних умов вирощування рибопосадкового матеріалу у ставах ТОВ «Яготинський рибгосп». Об’єкт дослідження – рибопосадковий матеріал та вирощувальні стави ТОВ «Яготинський рибгосп». Предмет дослідження – фізико-хімічні показники середовища, об’єкти вирощування та технологічні особливості вирощування рибопосадкового матеріалу на господарстві. Методи дослідження. У роботі використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: аналіз і узагальнення літературних джерел; польові спостереження; гідрохімічні методи дослідження якості води; лабораторні аналізи; методи виробничого обліку та біометрії риб (визначення середньої маси методом еталону); розрахунок виживаності, рибопродуктивності та кормових витрат; порівняльний аналіз отриманих результатів [3, 8, 20, 30]. У результаті проведених досліджень встановлено, що гідрохімічні показники води у досліджуваних водоймах в цілому відповідали нормативним показникам для ставових господарств: рівень БСК-5 становив 3 та 2,8 мг O₂/дм³, ХСК – 25,5 та 25,1, концентрація амонійного азоту – 1,73 та 1,71 мг/дм³, нітритів – 0,097 та 0,089 мг/дм³, що забезпечувало сприятливі умови для росту та розвитку риби. Щільність посади молоді коропа у вирощувальні стави становила 5,21 – 5,88 тис.екз/га, товстолоба – 1,3 – 1,96 тис.екз/га; вихід цьоголіток був межах нормативних величин для підрощеної молоді – 50 – 60%, середня маса цьоголіток коропа – 97 – 100 г, рибопродуктивність за коропом – 313 – 352 кг/га, товстолоба – 43 – 59 кг/га. Загальний вихід продукції склав 190 т для коропа та 32 т для товстолоба. Рівень рентабельності виробництва склав 84,5%, що свідчить про ефективність застосованої технології вирощування рибопосадкового матеріалу в умовах ТОВ «Яготинський рибгосп».
Keywords: аквакультура; ставове рибництво; годівля рибопосадковий матеріал; гідрохімічний режим; якість води; aquaculture; pond fish farming; feeding of fish stock; hydrochemical conditions; water quality