Продуктивність гібридів кукурудзи в залежності від системи удобрення - Кузьменко, Олексій Ігорович (НУБіП України, 2025)
Тема: “Продуктивність гібридів кукурудзи в залежності від системи удобрення” в умовах ВП НУБіП Україна “Агрономічна дослідна станція” Здобувач вищої освіти: Кузьменко Олексій Ігорович, студент Національного університету біоресурсів і природокористування України. Метою роботи є визначення продуктивності гібридів кукурудзи різних груп стиглосні за внесення різних доз мінерального живлення. Було визначено, що найбільша кількість зерен на рослині та найвища розрахункова врожайність формувалися на варіанті досліду N150P120K120 у гібридів Аліккс, Аккстрід та Екзакт, де кількість зерен сягала 576–648 шт., а врожайність — 11,7–15,9 т/га. Це свідчить про високу потребу цих гібридів у підвищеному азотному живленні в період формування генеративних органів. У гібридів СІ Фрегат, Моторіккс та Окксітоп найбільш збалансованими виявилися середні норми живлення N120P90K90, за яких вони забезпечили максимальні показники продуктивності. Врожайність цих гібридів у даному варіанті становила: 15,1 т/га (СІ Фрегат), 14,8 т/га (Моторіккс) і 13,8 т/га (Окксітоп). Це підтверджує, що надмірне підвищення норм NPK для окремих гібридів, особливо пізньостиглих, може бути недоцільним або навіть знижувати рівень реалізації потенціалу. Порівняння з контролем встановлено, що приріст урожайності на удобрених фонах становив від 0,9 до 3,1 т/га, залежно від гібриду та дози добрив. Найбільший приріст відмічено у гібридів Аліккс, СІ Фрегат та Екзакт, що вказує на їхню високу реакцію на посилення мінерального живлення. Установлено, що оптимальні дози NPK для кожного гібриду мають індивідуальний характер і визначаються їхніми морфо-біологічними особливостями. Для ранніх гібридів (ФАО 220–260) ефективнішими є підвищені дози азоту, тоді як середньопізні та пізні гібриди (ФАО 290–330) найкраще реалізують потенціал за середнього рівня забезпечення NPK. Об’єкт досліджень: процес формування урожаю гібридів кукурудзи залежно від системи удобрення. Предмет досліджень: гібриди кукурудзи: Аліккс, СІ Фрегат, Аккстрід, Моторіккс, Еккзакт, Окксітоп, система удобрення.
Keywords: система удобрення; вологість; кількість зерен; висота рослин; fertilizer system; humidity; number of grains; plant height