Удосконалення конструкції шнеку в технологічних процесах транспортування зерна гвинтовими робочими органами - Шимко, Марія Тимофіївна (My University, 2025)
Актуальність теми. Аналіз показує, що при сьогоднішній збиральній і післязбиральній технології обробки зерна, висівається близько 80% травмованого насіння. Цей фактор є причиною зниження майбутнього урожаю. При висіві травмованого зерна в ґрунті гине приблизно 30…40 кг. насіння при середній нормі висіву 2 ц/га. Зниження посівних якостей насіння пов’язано не стільки з наявністю видимих травм, скільки з пошкодженням внутрішніх тканин зернин при їх деформації, що істотно залежать від вологості матеріалу. Основною причиною, що викликає пошкодження насіння, є механічна дія робочих органів машин і знарядь. Значна частина травмованого насіння з’являється вже на етапі завантаження зерна у сівалки, шнековими робочими органами. Рівень травмування високовартісного насіннєвого матеріалу в технологічних процесах вирощування сільськогосподарських культур у значній мірі залежить від досконалості конструкцій універсальних завантажувачів сівалок, режимів роботи їх робочих органів та фізико-механічних властивостей зерна. З огляду на той факт, що понад 10% пошкодженого насіння потрапляє у відходи, загальна кількість травмованих зернин потокової лінією становить 43%. Від загальної кількості пошкоджених насінин більше 50% травмується при вантажно-розвантажувальних і транспортних операціях. Тому актуальним є завдання впровадження у конструкції універсальних завантажувачів сівалок — шнекових робочих органів із еластичною поверхнею, які забезпечать мінімізацію пошкодження зерна у процесі його завантаження у посівні комплекси, а також підвищать експлуатаційні показники гвинтових конвеєрів. Мета дипломного проекту бакалавра. Зважаючи на зазначене, метою дипломного проекту бакалавра є мінімізація пошкодження насіннєвого матеріалу при завантаженні сівалок у виробничих процесах вирощування зернових культур шляхом удосконалення конструкції універсальних завантажувачів типу ЗС-30М, ЗСП-30, ЗС30-60 Зерномет, ПЗС-30 ТПГ Агропром, ГРШ-300/4,5 та вибору раціональних параметрів шнекових робочих органів із еластичною поверхнею. Для досягнення поставленої мети виділені завдання дипломного проекту бакалавра: - визначити галузі застосування, розглянути відомі способи та компоновки гвинтових конвеєрів для транспортування сипких матеріалів, здійснити аналіз ефективності їх роботи; - здійснити огляд конструкцій робочих органів гвинтових конвеєрів, спрямованих на мінімізацію пошкоджень зерна; - здійснити огляд джерел теоретичних та експериментальних досліджень гвинтових конвеєрів обладнаних шнековими робочими органами із еластичною поверхнею; - удосконалити конструкцію універсальних завантажувачів сівалок типу ЗС-30М, ЗСП-30, ЗС30-60 Зерномет, ПЗС-30 ТПГ Агропром, ГРШ-300/4,5; - здійснити розрахунки експлуатаційних параметрів та запропонувати технологію виготовлення шнекових робочих органів із еластичною поверхнею; - виконати розрахунки на міцність удосконалених деталей; - розробити заходи з охорони праці.
Keywords: гвинтові конвеєри; універсальний завантажувач сівалок; розрахунок на міцність; еластичний шнек; screw conveyors; universal seed drill loader; strength calculation; flexible screw conveyor