Облік, аналіз і внутрішній контроль розрахунків з покупцями та замовниками - Голуб, Дмитро Вікторович (НУБіП України, 2025)
У магістерській кваліфікаційній роботі досліджуються теоретичні засади, організаційні підходи та практичні аспекти обліку розрахунків з покупцями та замовниками на підприємстві. Особлива увага приділена обліку, аналізу ефективності та посиленню внутрішнього контролю розрахунків з покупцями і замовниками, зокрема вдосконаленню механізмів моніторингу дебіторської заборгованості та забезпеченню достовірності облікових даних. На практичних матеріалах ТОВ «Нексія ДК Аудит і Податки» викладена організація і методика обліку та контролю розрахунків з покупцями та замовниками, а саме: порядок документального оформлення операцій з контрагентами, їх відображення на рахунках бухгалтерського обліку, методи ведення аналітики за кожним покупцем і замовником, процедури періодичного звіряння розрахунків, оцінювання стану дебіторської заборгованості, а також підходи до організації внутрішнього контролю, спрямованого на забезпечення своєчасності платежів і достовірності облікової інформації. Визначено порядок підготовки та проведення інвентаризації дебіторської заборгованості, а також відображення її результатів у бухгалтерському обліку; внесено пропозиції щодо прийняття управлінських рішень по ефективному обліку дебіторської заборгованості; відображенню її у фінансовій звітності. Значне місце в роботі відведено аналітичному обліку розрахунків з покупцями та замовниками, проведенню внутрішньогосподарського контролю наявності дебіторської заборгованості, а також обробці отриманої інформації за допомогою комп’ютерної техніки. У висновках магістерської кваліфікаційної роботи узагальнено результати дослідження, проведено аналіз стану та ефективності управління розрахунками з покупцями і замовниками, сформульовано рекомендації щодо вдосконалення бухгалтерського обліку та організації внутрішньогосподарського контролю за виникненням і погашенням дебіторської заборгованості, забезпеченням своєчасності платежів, достовірності розрахункових даних, а також прийняття обґрунтованих управлінських рішень: – оптимізація кредитної політики підприємства шляхом впровадження індивідуальних кредитних лімітів для покупців і замовників з урахуванням їхньої платоспроможності та історії розрахунків; – посилення фінансової дисципліни контрагентів через оновлення умов договорів (скорочення строків відтермінування, включення чітких процедур досудового врегулювання). – провадження системи регулярного моніторингу дебіторської заборгованості, що передбачає щомісячне звіряння розрахунків, автоматичні нагадування про строки платежів та формування аналітичних звітів для управлінського персоналу. – автоматизація обліку розрахунків для підвищення точності аналітики, прискорення обміну інформацією між підрозділами та покращення прогнозування грошових потоків
Keywords: автоматизація обліку; резерв сумнівних боргів; внутрішньогосподарський контроль; дебіторська заборгованість; accounting automation; reserve for doubtful debts; internal economic control; accounts receivable