Міщенко, Тетяна Михайлівна2016-03-232016-03-232015Облік і контроль витрат виробництва м'ясопродукції: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня кандидата економ. наук: 08.00.09 - бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності) / Т. М. Міщенко ; Національний університет біоресурсів і природокористування України. - К., 2015. - 23 сhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/2090Thesis for the Candidate Degree in Economy Sciences Specialty 8.00.09 – Accounting, analysis and audit (by economic activity). – National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, 2015. Contemporary position and perspectives of meat-processing industry in competitive environment are investigated, as well as its implications on the basic foodstuffs consumer market development in Ukraine. Industrial organizational and technological impact on expenses accounting and control is detected. Author explores theoretical approaches along with practical problems in the sphere of expenses accounting and control, trying to systematize the ways of its further progress. Author considers them to be connected with effective accounting and control system, which is able to provide valid managerial decisions for expenses optimization at meat-processing plants. Author proves that standard cost method, based on responsibility and cost centers, is the best instrument for planning and calculating expenses at meat-processing plants, considering its technical and organizational features. Critical analysis of current practice in the sphere of composite expenditures accounting and its allocating is done from the point of accounting information collecting and preparing for managerial decisions. Principles of grouping of composite expenditures and approaches to choosing and implementation of individual bases for their reallocation, which more than others correlate with factual data, are discussed. Author proposes system of expenses internal control by responsibility centers, which promotes cost control system decentralization, and model of automatically integrated indicators for current control of meat production expenses. Author introduces the ways of internal control procedures implementation, based on responsibility centers at meat-processing plant. Standard cost accounting is a problem of special importance for internal control. Author proves the importance of combination standard cost accounting elements with total cost calculation method, because of providing relevant, complete and in-time accounting information for managerial decisionsДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.09. – бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). – Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2015. У дисертації оцінено тенденції формування споживчого ринку основних продуктів харчування в Україні, досліджено стан і перспективи розвитку м’ясопереробного виробництва в умовах конкурентного середовища. Розкрито вплив організаційно-технологічних особливостей виробництва м’ясопродукції на облік і контроль витрат, досліджено теоретичні підходи та дано оцінку практики їх обліку та контролю. Доведено необхідність використання нормативного методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції за місцями виникнення та центрами відповідальності м’ясопереробних підприємств. Критично проаналізовано чинну практику обліку комплексних витрат виробництва, їх розподілу між видами м’ясопродукції з точки зору формування обліково-аналітичної інформації для прийняття управлінських рішень. Аргументовано принципи групування комплексних витрат, підходи до вибору та застосовування індивідуальних баз їх розподілу, які більш тісно корелюють із фактичними величинами розподілюваних витрат. Надано пропозиції з формування підсистеми контролю витрат, що сприятиме децентралізації системи управління витратами. Представлено і апробовано методику реалізації прийомів контролю витрат за центрами відповідальності м’ясопереробного підприємства. Обґрунтовано необхідність поєднання елементів нормативного методу обліку витрат і калькуляції повної собівартості продукції, що сприятиме отриманню всебічної, достовірної та оперативної облікової інформації для прийняття вмотивованих управлінських рішеньukм’ясопереробне виробництво, витрати, облік, контроль, калькулювання собівартості продукції, центр витрат, центр відповідальностіОблік і контроль витрат виробництва м'ясопродукціїThesisAbstract