Адміністративний договір як форма договірного регулювання адміністративно-правових відносин - Гуд, Анна Миколаївна (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.07 «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. Здійснено дослідження адміністративного договору як форми договірного регулювання адміністративно-правових відносин. Розглянуто історичний аспект виникнення та розвитку адміністративного договору в Україні, здійснено періодизацію договору. Проаналізовано правові основи регулювання адміністративного договору. Досліджено основні принципи, які було поділено на загальні та спеціальні, проаналізовано основні функції адміністративного договору, які, в свою чергу, було поділено на універсальні та спеціальні, а також визначено основні філософські категорії поняття «адміністративний договір». Розглянуто дефініції «адміністративний договір», наведені вітчизняними вченими-адміністративістами. Удосконалено визначення зазначеного поняття та розкрито його зміст. Досліджено основні ознаки адміністративного договору й дано характеристику кожній із них. Розкрито юридичні передумови укладення адміністративного договору та передумови договірного регулювання адміністративних правовідносин. Класифіковано адміністративний договір за предметом, характером взаємодії суб’єктів, спрямованістю, юридичними властивостями, за змістовим наповненням, а також дано характеристику кожному виду адміністративного договору. Визначено істотні умови адміністративного договору. Розглянуто стадії укладення адміністративного договору, запропоновані іншими провідними науковцями, та запропоновано інші стадії, з урахуванням звичних етапів правового регулювання, які є обов’язковими під час укладення договору. Здійснено аналіз внесення змін до договору та припинення адміністративного договору. Проаналізовано зарубіжний досвід адміністративно-правового регулювання адміністративного договору в державах ЄС. Наведено пропозиції щодо імплементації норм держав ЄС
Thesis for a Candidate Degree in Legal Sciences in specialty 12.00.07 «Administrative Law and Process; Finance Law; Information Law». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The complex study of the administrative agreement as a form of contractual regulation of administrative-legal relations was conducted in the dissertation. The historical aspect of the emergence and development of an administrative contract in Ukraine considered, and the periodization of the contract had carried out. The legal grounds for the regulation of the administrative agreement has analyzed. The main principles that were divided into general and special ones had considered. And also analyzed the basic functions of the administrative contract, which in turn was divided into universal and special. And also defined the main philosophical categories of the concept of «administrative contract». The definitions of the «administrative agreement» provided by national scientists considered by the administratists. The main features of the administrative contract explored and the characteristics of each of them has provided. The paper investigates the legal preconditions for the conclusion of an administrative contract and the preconditions for contractual regulation of administrative legal relations. The classification of the administrative agreement that had divided by the subject, the nature of the interaction of the subjects, the targeting, the legal properties, and content carried out. A description of each type of administrative agreement has also provided. The essential conditions of the administrative agreement have determined. The stages of the conclusion of an administrative contract proposed by other leading scholars considered, and other stages has proposed taking into account the usual stages of legal regulation, which are obligatory when entering into an agreement. The analysis of amendments to the contract, as well as the termination of the administrative agreement, has made. The foreign experience of administrative-legal regulation of an administrative agreement in the countries of the European Union. The application of an administrative treaty to the Baltic States has been explored separately
Keywords: договір; адміністративний договір; адміністративний акт; адміністративно-правові відносини; управлінські відносини; публічно-правовий договір; договірне регулювання; суб’єкт державно-владних відносин; суб’єкт публічної адміністрації; стадії укладення; істотні умови; імплементація законодавства; contract; administrative agreement; administrative act; administrative-legal relations; administrative relations