Психологічні стратегії подолання невизначеності у виборі професії серед молоді - Устименко, Ангеліна Русланівна (My University, 2025)
У дипломній роботі досліджено теоретичні підходи та емпіричні аспекти подолання психологічної невизначеності у процесі професійного самовизначення молоді. Окреслено роль узгодженості професійних інтересів, схильностей та типу особистості як чинника підвищення толерантності до невизначеності у виборі професійного шляху. Представлено сучасні наукові уявлення про толерантність до невизначеності як важливу характеристику адаптивності особистості в умовах постійних соціальних змін. У практичній частині роботи здійснено емпіричне дослідження, проведене серед молоді м. Києва у квітні–травні 2025 року. У вибірці взяли участь 40 осіб віком від 18 до 22 років (20 дівчат і 20 юнаків), які є студентами столичних закладів вищої освіти. Методичний інструментарій включав: диференційовано-діагностичний опитувальник інтересів (Є. Клімов), методику «Типологія особистості – професійне середовище» (Дж. Голланд), опитувальник професійних схильностей (Л. Йовайша), опитувальник «Толерантність до невизначеності» (С. Баднер). На основі аналізу результатів встановлено, що вищий рівень узгодженості професійних інтересів, схильностей і типу особистості корелює з підвищеною толерантністю до невизначеності. Молодь із внутрішньо структурованою професійною спрямованістю виявляє вищий рівень психологічної готовності до прийняття рішень у складних і непередбачуваних обставинах професійного вибору. Одержані результати підтверджують гіпотезу дослідження та можуть бути використані у профорієнтаційній роботі, психологічному супроводі професійного самовизначення та розробці програм розвитку стресостійкості й саморефлексії. Експериментальна перевірка ефективності запропонованої психологічної стратегії подолання невизначеності у виборі професії засвідчила її позитивний вплив на ключові показники професійного самовизначення молоді. Застосування спеціально розроблених заходів дозволило підвищити рівень усвідомленості професійних намірів, покращити здатність до прийняття рішень в умовах нестабільності та зменшити внутрішню тривожність щодо майбутнього.
Keywords: молодь; професійне самовизначення; професійні інтереси; професійні схильності; психологічна готовність; тип особистості; толерантність до невизначеності; узгодженість; young people; professional self-determination; professional interests; professional inclinations; psychological readiness; personality type; tolerance for uncertainty; consistency