Біологічна активність кореневих екзометаболітів Glycine max L. щодо розвитку фітопатогенів за дії біопрепаратів - Маценко, Яна Сергіївна (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота була виконана в навчально-науковій лабораторії біотехнології та клітинної інженерії на базі кафедри екобіотехнології та біорізноманіття факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України протягом 2023-2024 років. Робота виконана на 51 сторінці, складається з 3 розділів, містить 11 рисунків, 3 таблиці, 41 використане джерело. Мета роботи: дослідити вплив сполук вторинного метаболізму сої Glycine max L. за обробки органо-мінеральними комплексами та додаткової обробки бактерією класу PGPR P. putida на ріст мікроміцета роду Fusarium. Об’єкт досліджень: регуляція біологічної активності екзометаболітів рослин Glycine max L. за умов різних методів обробки рослин. Предмет досліджень: рослини сої Glycine max L., бактерія класу PGPR P. putida, фітопатогенний гриб F. oxysporum, мінерально-органічні комплекси Методи дослідження: емпіричні (експеримент, спостереження, опис), мікробіологічні (визначення показників росту міцелію гриба), хроматографічні (визначення зв’язку між продуктами вторинного метаболізму за умов різних методів обробки рослин), фотоденситометричні, статистичні. Актуальність теми: вивчення біологічної активності кореневих екзометаболітів сої за дії PGPR-бактерій дозволяє виявити нові механізми захисту рослин від фітопатогенних мікроміцетів. Спільне використання ендофітних бактерій сої та мінерально-органічних комплексів може стати основою для розробки нових біопрепаратів з високою антифунгальною дією, що є актуальним в умовах набуття патогенами резистентності до хімічних пестицидів. Розробка біопрепаратів сприяє розвитку стійкого сільського господарства та збереженню біорізноманіття.
Keywords: соя культурна; Glycine max L.; PGPR-бактерії; кореневі екзометаболіти; вторинний метаболізм; флавоноїд; Fusarium oxysporum; cultivated soybean; PGPR bacteria; root exometabolites; secondary metabolism; flavonoid