Зміна цільового призначення земельної ділянки (в умовах Сухополов’янської територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області) - Серпутько, Євгеній Валентинович (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми дослідження. У сучасних умовах децентралізації та розвитку місцевого самоврядування питання ефективного управління земельними ресурсами набуває особливої важливості. Зміна цільового призначення земельної ділянки є одним із ключових інструментів оптимізації використання земель відповідно до потреб громади, стратегічних планів розвитку територій та вимог законодавства. Для Сухополов’янської територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області це питання є актуальним у контексті стимулювання інвестиційної привабливості, залучення нових видів господарської діяльності, підвищення надходжень до місцевого бюджету та забезпечення збалансованого просторового розвитку. Окрім того, процес зміни цільового призначення земель супроводжується складними правовими, економічними та екологічними аспектами, що потребує ґрунтовного аналізу для прийняття ефективних управлінських рішень. Метою бакалаврської роботи є розробити проєктне рішення щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель водного фонду (відкриті заболочені землі) на землі для розміщення та експлуатації будівель та споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства. Об’єктом дослідження є земельні відносини, що виникають у процесі управління земельними ресурсами на території Сухополов’янської територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області.. Предметом дослідження є процес зміни цільового призначення земельної ділянки та механізми його реалізації в межах Сухополов’янської територіальної громади, включаючи правові, економічні та організаційні аспекти. Для досягнення мети роботи необхідно вирішити наступні завдання: - дослідити теоретичні основи зміни цільового призначення земельних ділянок; - проаналізувати організаційно-просторові умови об’єкту дослідження; - розробити проєктне рішення щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель водного фонду (відкриті заболочені землі) на землі для розміщення та експлуатації будівель та споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства.
Keywords: зміни цільового призначення; експлуатація будівель; комплекс топографо-геодезичних; changes in intended use; building maintenance; topographic and geodetic complex