Технологія культивування Метинісів (Metynnis sp.) у штучних аквасистемах - Лігус, Володимир Андрійович (НУБіП України, 2025)
Дипломна бакалаврська робота на тему « Технологія культивування Метинісів (Metynnis sp.) у штучних аквасистемах» містить 45 сторінки друкованого тексту. Робота складається з 4 таблиць та 25 малюнків. Список літератури містить 24 джерела. Актуальність теми Акваріумістика в Україні та у світі стрімко розвивається, охоплюючи як хобі, так і бізнес-напрямки. Одним із перспективних об’єктів є метиніс (Metynnis) — тропічна декоративна риба родини Харацинові. Завдяки ефектному зовнішньому вигляду, відносній невибагливості та мирному характеру ці риби здобули популярність серед акваріумістів. Однак, їхнє культивування в штучних умовах досі залишається недостатньо вивченим, особливо в контексті оптимізації технологій розведення, годівлі та профілактики захворювань. Ці риби також мають потенціал у аквакультурі як кормовий об’єкт для хижих видів або джерело білкової продукції. Водночас, недостатня увага до їхньої біології призводить до неефективного використання ресурсів у рибництві. Дослідження умов утримання Metynnis у штучних аквасистемах дозволить розробити рекомендації для їх масового розведення, що має як наукове, так і практичне значення. Мета і завдання дослідження Мета: дослідити біологічні особливості метинісів та розробити технологію їх ефективного утримання і розведення в штучних умовах. 1. Завдання: Проаналізувати наукову літературу щодо біології, екології та існуючих методів культивування Metynnis. 2. Визначити оптимальні умови для розмноження метинісів у штучних аквасистемах. 3. Оцінити ефективність різних типів кормів (живих, заморожених, штучних) для годівлі молодих та дорослих особин. Об’єкт: декоративні риби виду Metynnis Предмет: процес культивування метинісів у штучних акваріумних умовах
Keywords: технологія культивування; декоративні риби виду Metynnis; штучні аквасистеми; cultivation techniques; ornamental fish of the genus Metynnis; artificial aquatic systems