Робота з людьми похилого віку в закладах соціального обслуговування - Орел, Ілона Євгенівна (My University, 2025)
Актуальність теми дослідження. Сучасне суспільство стикається з низкою демографічних викликів, серед яких одним із найважливіших є старіння населення. В Україні частка людей похилого віку неухильно зростає, що вимагає розширення та вдосконалення соціальних послуг для цієї категорії громадян. Соціальні заклади, які забезпечують догляд за літніми людьми, відіграють ключову роль у системі соціального захисту, проте вони стикаються з численними проблемами, пов’язаними з кадровим забезпеченням, фінансуванням, матеріально-технічним станом та організацією дозвілля підопічних. Це обумовлює необхідність наукового аналізу існуючих моделей соціального обслуговування та розробки рекомендацій щодо їх покращення. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю підвищення якості життя людей похилого віку, які перебувають у закладах соціального обслуговування. Чимало підопічних таких установ стикаються з почуттям самотності, депресією, браком уваги з боку соціальних працівників, а також недостатнім рівнем медичного та соціального супроводу. Водночас існує низка об’єктивних труднощів, які впливають на ефективність соціального обслуговування, зокрема недофінансування, низька заробітна плата персоналу, дефіцит кваліфікованих спеціалістів та відсутність системного моніторингу якості надання послуг. Метою дослідження є аналіз ефективності соціального обслуговування людей похилого віку в закладах соціального обслуговування. Об’єктом дослідження є процес соціального обслуговування людей похилого віку в закладах соціального захисту. Предметом дослідження є робота з людьми похилого віку в закладах соціального обслуговування. Для досягнення мети використано такі методи дослідження: 1) теоретичні методи: аналіз наукової літератури, нормативно-правових документів, державних програм та звітності соціальних закладів. 2) емпіричні методи: - анкетування людей похилого віку щодо рівня задоволеності умовами проживання, догляду, медичного забезпечення та соціальної активності; - опитування соціальних працівників щодо умов праці, основних проблем у сфері соціального обслуговування, кадрових труднощів; - аналіз матеріально-технічного стану закладів (достатність ресурсів, обладнання, умов для комфортного проживання); - вивчення державних програм і нормативно-правової бази для оцінки відповідності реальних послуг встановленим стандартам. Теоретична значущість дослідження полягає у систематизації та узагальненні наукових підходів до соціального обслуговування людей похилого віку, визначенні основних проблем та шляхів їх розв’язання. Отримані результати можуть слугувати основою для подальших досліджень у сфері соціальної роботи з літніми людьми. Практична значущість дослідження полягає у розробці конкретних рекомендацій щодо вдосконалення соціального обслуговування людей похилого віку, які можуть бути використані державними установами, соціальними службами та організаціями, що надають відповідні послуги. Структура роботи. Робота загальним об’ємом 66 сторінок (57 сторінок основного тексту) складається зі вступу, трьох розділів, шести підрозділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, який налічує 57 найменувань, 4 додатків. Робота містить 4 таблиці. Структура роботи передбачає три розділи. Перший розділ присвячений аналізу теоретичних підходів до соціального обслуговування людей похилого віку та сучасних проблем у цій сфері. Другий розділ містить обґрунтування напряму дослідження та розробку методики оцінки ефективності соціального обслуговування. Третій розділ представляє результати дослідження та розроблені рекомендації щодо вдосконалення роботи соціальних закладів для людей похилого віку.
Keywords: люди похилого віку; заклади соціального обслуговування; сучасні проблеми; соціальне обслуговування; elderly people; social service institutions; contemporary problems; social services