Інтеграція відомостей земельного та лісового кадастрів для інвентаризації лісів (в умовах Вишгородського району Київської області) - Величко, Богдан Васильович (НУБіП України, 2025)
Для забезпечення ефективного управління природними ресурсами України необхідне не лише удосконалене законодавче регулювання, належне фінансування та цифровізація галузі, але й якісна система обліку земель та лісів. Земля і лісові ресурси — це основа екологічної рівноваги, сталого розвитку територій та важливий елемент національної безпеки. Раціональне використання лісових земель є складним процесом, який вимагає точних і узгоджених даних про межі земельних ділянок, площу, правовий статус, породи насаджень, категорію лісів, їх екологічний та економічний потенціал. В умовах сучасних викликів – зміни клімату, збільшення навантаження на природні ресурси, незаконних рубок та невідповідності кадастрових даних – постає потреба в інтеграції відомостей земельного та лісового кадастрів. Така інтеграція дозволяє створити єдину просторову інформаційну базу, яка сприятиме підвищенню точності інвентаризації лісів, ефективності контролю за використанням земель лісогосподарського призначення та прозорості у сфері природокористування. Одним із ключових напрямів сучасного земельного управління є розроблення методів інтеграції даних кадастрів у межах адміністративних районів. Зокрема, у Вишгородському районі Київської області наявні значні лісові ресурси, що перебувають у користуванні державних та комунальних підприємств, проте відомості про межі земельних ділянок і лісові насадження часто дублюються або суперечать одна одній у різних кадастрах. Це створює труднощі при інвентаризації лісів, плануванні землекористування та прийнятті управлінських рішень. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю створення єдиної інформаційної системи, що об’єднує земельний та лісовий кадастри, з метою отримання достовірних, повних і узгоджених даних про лісові ресурси. Інтеграція кадастрових відомостей є передумовою ефективної інвентаризації лісів, контролю за використанням земель лісового фонду, попередження незаконних рубок та підвищення ефективності державного управління природними ресурсами. Метою роботи є обґрунтування теоретичних засад і практичних підходів до інтеграції відомостей земельного та лісового кадастрів для підвищення ефективності інвентаризації лісів на прикладі Вишгородського району Київської області. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: • розкрити сутність, мету та завдання земельного і лісового кадастрів; • проаналізувати нормативно-правове забезпечення ведення та інтеграції кадастрів в Україні; • дослідити стан ведення земельного та лісового кадастрів у Вишгородському районі; • виявити проблеми неузгодженості кадастрових даних і шляхи їх усунення; • обґрунтувати методику інтеграції кадастрових відомостей для інвентаризації лісів;. Об’єктом дослідження є процес ведення та використання даних земельного і лісового кадастрів на території Вишгородського району Київської області. Предметом дослідження є теоретичні та практичні засади інтеграції кадастрових відомостей для забезпечення повної і достовірної інвентаризації лісів. Методологічну основу магістерської кваліфікаційної роботи становлять загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання. У процесі дослідження застосовано такі методи: • аналізу та синтезу – для узагальнення наукових підходів до ведення кадастрів і інвентаризації даних; • системного аналізу – для виявлення зв’язків між елементами земельного та лісового кадастрів; • абстрактно-логічний – для обґрунтування теоретичних положень дослідження; • геоінформаційний (ГІС-аналіз) – для обробки, візуалізації та інвентаризації просторових даних; • економіко-статистичний – для аналізу кількісних характеристик лісових земель району. Інформаційну базу роботи складають закони України, нормативно-правові акти у сфері земельних і лісових відносин, матеріали Державного земельного кадастру, дані Державного агентства лісових ресурсів, геоінформаційні матеріали відкритих державних порталів, наукові публікації, статистичні довідники та звітні документи місцевих органів влади.
Keywords: основи інвентаризації; ведення земельного та лісового кадастрів; використання геоінформаційних технологій; basics of inventory; maintenance of land and forest cadastres; use of geoinformation technologies