Просторове планування як інструмент захисту природних ресурсів - Митяєв, Микола; Новаковська, Ірина (ІФНТУНГ, 2025)
У статті розглядаються детальні плани території (ДПТ) як ключові інструменти забезпечення сталого розвитку населених пунктів. Відзначено, що ДПТ дозволяють комплексно враховувати просторові, екологічні, соціальні та економічні аспекти, що є важливими для збереження природних ресурсів, культурної спадщини та гармонійного розвитку територій. Особлива увага приділяється інтеграції ризик-орієнтованого планування в урбаністичні та регіональні стратегії сталого розвитку. Основна увага приділяється питанням врахування ризиків природних катастроф у процесі просторового планування, особливо для урбанізованих територій. Отже, ДПТ розглядаються як важливий інструмент досягнення цілей сталого розвитку, забезпечення безпеки і добробуту населення, а також збереження навколишнього середовища в умовах сучасних викликів.
Keywords: управління природними ризиками; детальний план території; стратегічна екологічна оцінка; урбаністика; natural risk management; detailed territorial plan; strategic environmental assessment; urban planning