Формування продуктивності соняшнику залежно від строків сівби та ширини міжряддя в умовах степу України - Горбатюк, Едуард Михайлович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.01.09 «Рослинництво». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. У дисертації викладено результати досліджень з питань особливостей росту, розвитку та формування врожаю соняшнику залежно від елементів технології вирощування, а саме гібриду, строку сівби та ширини міжряддя. Встановлено особливості процесу формування фотосинтетичного потенціалу посіву, накопичення сухої речовини, розвитку кореневої системи гібридів соняшнику за впливу погодних умов регіону, обґрунтовано вплив строків сівби та ширини міжряддя на рівень врожайності та якості насіння. Викладено результати розрахунку економічної та біоенергетичної ефективності вирощування соняшнику залежно від факторів, які досліджували. Дисертацію присвячено встановленню та науковому обґрунтуванню біологічних та технологічних особливостей формування продуктивності гібридів соняшнику за впливу строків сівби та ширини міжряддя в умовах Степу України. Показники урожайності залежно від гібриду, строку сівби та ширини міжряддя змінювалися в межах 1,84–3,10 т/га. Найнесприятливішими виявилися погодні умови 2014 р., які забезпечили формування врожаю лише на рівні 1,5–2,75 т/га. Найвищі показники урожайності було отримано у гібридів PR64F50, PR64A15 та Ясон за висівання їх у рекомендовані строки (за прогрівання ґрунту на глибині 10 см на 10–12 ºС) та за сівби з шириною міжряддя 35 см. Ці показники становили: у гібриду PR64F50 – 2,58 т/га, у PR64A15 – 2,7 т/га, у гібриду Ясон – 2,38 т/га. Реакція гібридів PR64A89 та Форвард на досліджувані фактори була дещо іншою. Максимальну урожайність вони формували за раннього строку сівби (за досягнення температури ґрунту на глибині 10 см 6–8 ºС) та ширини міжряддя 45 см з показниками, що склали у гібриду PR64A89 – 2,57 т/га та Форвард – 2,43 т/га. Результати розрахунку участі чинників у формуванні врожаю свідчать про те, що урожайність досліджуваних гібридів соняшнику найбільше визначається чинником «Ширина міжряддя» – 31 %. Суттєвий вплив мали чинники «Погодні умови» – 24 %, «Гібрид» – 21 % та «Строки сівби» –18 %
Thesis for a Candidate of Agricultural Sciences degree in specialty 06.01.09 «Plant Growing». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The dissertation work presents the results of researches on features of growth, development and formation of a sunflower crop, depending on the elements of cultivation technology, namely the hybrid, sowing term and row spacing. There are established the peculiarities of the sowing photosynthetic potential formation process, the dry matter accumulation, the root system development of sunflower hybrids due to the influence of weather conditions of the region, also, there is substantiated sowing dates and row spacing influence on the yield level and seeds quality. There are presented the calculating results of the economic and bioenergy efficiency of sunflower growing depending on the factors investigated. The dissertation is devoted to the establishment and to the scientific substantiation of biological and technological peculiarities of the formation of sunflower hybrids productivity for the influence of sowing dates and seed width in the conditions of the Steppe of Ukraine. Depending on hybrid, sowing term and row spacing yield capacity figures changed within the limits of 1.84–3.10 t/hа. The most adverse weather conditions of 2014 provided yield formation on the level of 1.5–2.75 t/hа. The PR64F50, PR64A15 and Jason hybrids received the highest yield capacity figures for their sowing within the recommended sowing terms (by heating the soil to a depth of 10 сm at 10–12 ºС) and by sowing with the row spacing of 35 сm. These figures were: PR64F50 hybrid 2.58 t/hа, PR64A15 hybrid – 2.7 t/hа, Jason hybrid – 2.38 t/hа. Reaction of the PR64A89 and Forward hybrids to the factors under study was rather different. They formed top yield capacity within the early sowing term (by reaching the soil temperature to a depth of 10 сm at 6–8 ºС) the row spacing of 45 сm with the figures: the PR64A89 hybrid – 2.57 t/hа and the Forward hybrid – 2.43 t/hа. Calculation results of the involvement of the factors in the yield formation show that yield capacity of the sunflower hybrids under study is mostly defined by the factor «Row spacing» – 31 %. Such factors as «Weather conditions» – 24 %, «Hybrid» – 21 % and «Sowing terms» – 18 % had significant impact
Keywords: соняшник; гібрид; строки сівби; ширина міжряддя; урожайність; якість насіння; економічна і біоенергетична ефективність вирощування; sunflower; hybrid; sowing term; row spacing; yield capacity