Вплив різних видів добрив на продукційні процеси рибогосподарських водойм - Онищук, Олександр Сергійович (My University, 2026)
Онищук О.С. «Вплив різних видів добрив на продукційні процеси рибогосподарських водойм». Випускна робота викладена на 70 сторінках, містить 7 таблиць, 3 рисунки. Список використаних джерел нараховує 60 джерел. Об’єкт досліджень – продукційно-деструкційні процеси, фітопланктон, зоопланктон, зообентос, цьоголітки коропа. Метою роботи було дослідити вплив різних видів добрив на продукційні процеси рибогосподарських водойм, визначити їхню ефективність у підвищенні природної кормової бази та рибопродуктивності, а також обґрунтувати оптимальні умови застосування добрив для забезпечення екологічно збалансованого розвитку ставових екосистем. Аналіз показників розвитку природної кормової бази свідчить про інтенсифікацію біопродукційних процесів та покращення умов для формування природної кормової бази. Вихід цьоголіток із підрощених личинок становив 71,2 % у варіанті з використанням мікродобрива «Росток» Макро та 62,3 % у контрольному варіанті – різниця майже на 9 % демонструє позитивний вплив мікродобрива на виживаність молоді риб. Рибопродуктивність у дослідному ставі досягала 1477,4 кг/га, що значно перевищувало контрольні значення – 996,8 кг/га. Крім біологічної ефективності, застосування мікродобрива «Росток» Макро забезпечило й суттєвий економічний ефект: дохід від реалізації рибопосадкового матеріалу у дослідному варіанті був у 3,66 раза вищим, ніж у контролі. Це підтверджує доцільність використання мікродобрива як ефективного альтернативного добрива в технології вирощування рибопосадкового матеріалу.
Keywords: продукційно-деструкційні процеси; фітопланктон; зоопланктон; зообентос; цьоголітки коропа; рибопродуктивнясть; production and decomposition processes; phytoplankton; zooplankton; zoobenthos; carp fry; fish productivity