Програмне забезпечення автоматизованого робочого місця працівників реєстратури медичного закладу - Олійник, Сергій Андрійович (НУБіП України, 2025)
У сучасних умовах розвитку цифрової медицини автоматизація адміністративних процесів у медичних закладах набула особливої актуальності. Одним із критичних підрозділів, де ефективність обслуговування пацієнтів залежить від швидкості обробки даних та організованості роботи персоналу, є реєстратура. Саме тут відбувається первинний контакт пацієнта із системою медичного обслуговування, здійснюється облік персональних даних, планування візитів, а також формування первинної медичної документації. На практиці ручне ведення таких процесів часто супроводжується дублюванням даних, помилками у графіках, втратою записів, а також зниженням загальної якості обслуговування. Це зумовлює необхідність розробки спеціалізованого програмного забезпечення, яке дозволить автоматизувати діяльність працівників реєстратури, зменшити рутинне навантаження та підвищити надійність обробки медичної інформації. Особливої важливості набуває інтеграція таких систем у загальнодержавну цифрову інфраструктуру охорони здоров’я, зокрема в частині обміну інформацією з платформами eHealth, підтримки єдиних форматів даних і забезпечення безпеки персональної інформації. Водночас система має бути придатною для розгортання в умовах обмеженого технічного ресурсу – у невеликих клініках чи амбулаторіях. Об’єкт дослідження – автоматизована системах обліку та адміністрування в закладах охорони здоров’я. Предмет дослідження – методи та програмні засоби автоматизації функцій реєстратури медичного закладу, зокрема – інтерфейс взаємодії, логіка обробки пацієнтських даних, управління розкладами лікарів та формування звітності. Метою роботи є розробка функціонального, надійного та зручного у використанні програмного забезпечення, яке забезпечить автоматизацію основних процесів роботи працівників реєстратури медичного закладу. Програмний продукт має забезпечувати зручний інтерфейс для введення, зберігання, пошуку та редагування даних пацієнтів, планування записів на прийом до лікаря, контроль за графіками роботи медичного персоналу та формування звітів. У процесі реалізації застосовано об’єктно-орієнтоване моделювання (UML), середовище Visual Studio, мову програмування C#, технології WinForms, а також систему управління базами даних PostgreSQL з доступом через драйвер Npgsql. Для візуалізації інформації використано iTextSharp (PDF) та бібліотеки компонування інтерфейсу. Окремі компоненти розробленої системи були продемонстровані на студентських науково-практичних конференціях і схвалені керівником як такі, що відповідають поставленим завданням. Робота виконана на кафедрі комп’ютерних наук факультету інформаційних технологій НУБіП України. Проєктування додатку проєктування програмного забезпечення було використано модульний підхід до побудови архітектури додатку. Система розроблялася з урахуванням принципів розділення відповідальностей (SRP), що дозволяє підтримувати гнучкість і масштабованість. Ключовими модулями є: модуль авторизації, модуль керування пацієнтами, модуль запису на прийом, модуль керування лікарями, модуль адміністрування та звітності. Усі форми взаємодіють із єдиним об’єктом підключення до бази даних (DBConnection), що інкапсулює логіку з’єднання та обробки запитів. Для візуалізації інтерфейсу обрано Windows Forms через швидкість розробки та зручність реалізації UI для настільних систем. Інтерфейс користувача орієнтований на простоту, доступність та логічність розташування елементів, що забезпечує швидке освоєння системи персоналом без спеціальної технічної підготовки.
Keywords: розвиток цифрової медицини; автоматизація адміністративних процесів; автоматизована системах обліку та адміністрування; розробка програмного забезпечення; development of digital medicine; automation of administrative processes; automated accounting and administration systems; software development