Система управління бізнес-процесами на підприємстві як інструмент підвищення ефективності та конкурентоспроможності - Крупко, Віталій Олександрович (НУБіП України, 2025)
У сучасних умовах високої конкуренції, цифровізації економіки та динамічної зміни споживчих очікувань ефективне управління бізнес-процесами стає критично важливим чинником успішної діяльності підприємств. Компанії, що прагнуть залишатися конкурентоспроможними, повинні не лише забезпечувати високу якість продукту чи послуги, а й мати гнучку, прозору та керовану внутрішню організацію. У цьому контексті система управління бізнес- процесами (Business Process Management, BPM) виступає стратегічним інструментом оптимізації операційної діяльності, підвищення ефективності, зниження витрат і формування довгострокових конкурентних переваг. Актуальність теми дипломної роботи зумовлена тим, що вітчизняні підприємства, зокрема в логістичній сфері, все частіше зіштовхуються з викликами, пов’язаними з необхідністю цифрової трансформації, прискоренням бізнес-циклів, підвищенням очікувань клієнтів та нестабільністю зовнішнього середовища. Успішне функціонування таких компаній значною мірою залежить від якості управління бізнес-процесами. Саме тому дослідження BPM на прикладі провідного українського логістичного оператора ТОВ "Нова Пошта" є не лише теоретично доцільним, а й практично значущим. Метою дипломної роботи є аналіз і вдосконалення системи управління бізнес-процесами ТОВ «Нова Пошта» шляхом виявлення її сильних і слабких сторін та формування рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності операційної діяльності й посилення конкурентних переваг компанії. Для досягнення поставленої мети в роботі сформульовано такі завдання: - дослідити сутність і класифікацію бізнес-процесів; - проаналізувати основні концепції та моделі управління бізнес-процесами; - висвітлити проблемні аспекти управління бізнес-процесами в сучасних умовах; - охарактеризувати організаційно-економічній структурі підприємства ТОВ «Нова Пошта; - ідентифікувати ключові бізнес-процеси підприємства; - проаналізувати ефективність функціонування існуючої системи управління; - виявити проблеми, недоліки та "вузькі місця" - розробити пропозиції щодо оптимізації бізнес-процесів ТОВ "Ноав пошта" - обгрунтувати доцільність та очікуваний ефект від проваджених змін - надати практичні аспекти реалізації запропонованих заходів Об’єкт дослідження – система управління бізнес-процесами на підприємстві ТОВ «Нова Пошта». Предмет дослідження – інструменти вдосконалення бізнес-процесів логістичного підприємства на основі управління результатами та підвищення якості взаємодії з клієнтами. У процесі дослідження використовувалися такі методи: аналіз і синтез, порівняння, графічна візуалізація процесів, методи моделювання As-Is/To-Be, SWOT-аналіз, система OKR, методи KPI-аналізу та економічного прогнозування. Збір даних здійснювався через аналіз статистичних і внутрішніх звітів підприємства, публічних джерел, аналітичних платформ. Практична значущість роботи полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані керівництвом ТОВ "Нова Пошта" для вдосконалення наявної BPM-системи, оптимізації ресурсів, скорочення витрат і підвищення рівня обслуговування клієнтів. Також пропозиції можуть стати основою для проєктів цифрової трансформації та підвищення операційної ефективності в інших компаніях галузі. Положення, винесені на захист, включають: визначення ступеня зрілості BPM на підприємстві; аналіз ефективності ключових бізнес-процесів; рекомендації з удосконалення BPM-системи; прогноз очікуваних результатів після впровадження запропонованих змін. Наукова новизна дипломної роботи полягає у поглибленому аналізі системи управління бізнес-процесами на прикладі провідного логістичного оператора України — ТОВ «Нова Пошта», із застосуванням сучасних підходів до моделювання та оптимізації процесів (As-Is/To-Be, KPI, SWOT), що дозволяє запропонувати нові практичні рішення з удосконалення BPM у вітчизняних умовах цифрової трансформації. Запропоновані рекомендації мають прикладне значення для підвищення операційної ефективності та конкурентоспроможності підприємств сфери логістики. Структура роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох основних розділів, висновків та списку використаних джерел. У першому розділі досліджено теоретичні основи управління бізнес-процесами на підприємстві. В другому розділі проведено аналіз і надана оцінка системи управління бізнес- процесами на підприємстві «Нова пошта», а в третьому – надано шляхи вдосконалення системи управління бізнес-процесами в ТОВ «Нова пошта». Загальний обсяг основного тексту становить 68 сторінок. Робота містить 21 таблицю, 12 рисунків та 47 джерел. Участь у наукових заходах. За результатами проведеного дослідження автор брав участь у студентській науково-практичній конференції «Роль молоді у розвитку АПК України», де було представлено доповідь на тему: «Бізнес- процеси в аграрному секторі: сучасні підходи до управління ефективністю». Матеріали виступу опубліковано в збірнику тез конференції.
Keywords: управління бізнес-процесами; конкурентоспроможность; підвищення ефективності; організаційно-економічна характеристика підприємства; цифровізація економіки; business process management; competitiveness; increasing efficiency; organizational and economic characteristics of the enterprise; digitization of the economy