Розроблення та дослідження світлодіодної системи опромінення рослин у теплицях - Резнік, Віталій Віталійович (My University, 2024)
Об’єкт досліджень – технологічний процес вирощування рослин у блоці теплиць на малооб’ємній гідропоніці із штучним опроміненням. Мета досліджень – обґрунтування параметрів системи автоматизованого електрообладнання для вирощування овочевих культур у теплицях із застосуванням світлодіодної системи опромінення рослин. Методи дослідження та апаратура: моделювання, методи математичної статистики та ін. Обгрунтоване технологічне та електротехнічне обладнання для підтримання мікроклімату та забезпечення режиму мінерального живлення рослин у теплицях на малооб’ємній гідропоніці. Проведене дослідження автоматизованого електрообладнання для вирощування рослин в теплицях на малооб’ємній гідропоніці. Розглянуті питання енергозбереження та безпеки праці на тепличному комбінаті. Розроблено і досліджено широкосмугову систему опромінення з резонансною системою живлення, проведене математичне моделювання спектрального складу світлодіодного опромінювача, обгрунтувана структура і проведено розрахунок резонансної системи живлення опромінювачів, розроблений широкосмуговий енергозберігаючий опромінювач та наведені результати експериментальних досліджень світлодіодної системи опромінення рослин з резонансною системою електроживлення. Наведено техніко-економічні показники застосування широкосмугової системи опромінення з резонансним електроживленням у теплицях. Галузь застосування – тепличне овочівництво.
Keywords: тепличне овочівництво; енергозберігаючий опромінювач; світлодіодна система; енергозбереження; greenhouse vegetable growing; energy-saving irradiator; LED system; energy saving