Автоматизована система підтримки прийняття рішень при тестуванні програмного забезпечення - Світлак, Артем Юрійович (My University, 2024)
Сучасне прорамне забезпечення є невід’омною складовою багатьох галузей діяльності, забезпечуючи автоматизацію процесів, підвищення продуктивності та зручність використання. Разом із цим, через зростаючу складність створення веб-додатків з кожним днем стає все складніше контролювати за його якістю та надійністю через що витрачається все більше часу не тільки на розробку застосунків, а і на їх тестування. Ефективне тестування дозволяє виявити помилки на ранніх етапах розробки, знизити ризики збоїв та підвищити довіру користувачів до продукту. У зв’язку із динамічним розвитком IT-індустрії, створення системи яка дозволить зменшити використання людського ресурсу при тестуванні програмного забезпечення стає все актуальніше. Так система дозволить скоротити час, необхідний для виконання рутинних задач, забезпечить систематичний підхід до перевірки програмного забезпечення та збільшить час, який може використати спеціалість із тестування на більш важливі етапи тестування. Саме тому розробка автоматизованої системи підтримки прийняття рішень із тестування програмного забезпечення є валживим напрямом із покращення результатів тестування програмногозабезпечення. Така система дозволить не лише скоротити процес тестування, а і зробити його більш інтелектуальним, забезпечуючи аналіз даних, та можливість прогнозування результатів. 1 АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ 1.1 Актуальність проблеми Сучасні програмні системи стають все більш складними. Через це збільшується і обсяг тестування, однак через обмеження у часі зазвичай не вдається провести ретельне тестування через що системи випускаються ненадійними. Такі системи можуть поставити під загрозу дані користувачів. Через це створення системи яка допоможе у тестування програмного забпезчення стає все необхіднішою. Причинами для створення такої системи можна назвати: 1. Зростаючий обяг програмного забезпечення, через що збільшується і час тестування. 2. Зростаючий обсяг програмного забезпечення також впливає і на кількість помилок які спеціаліст із тестування не зможе знайти через обмеження у часі. 3. Автоматизація деяких процесіву тестування дозвоить більш ефективно розподіляти ресурси тестувальника. 4. Також розробникам потрібно адаптуватися та використовувати наві технології, такі як штучний інтелекто та машинне навчання. 1.2 Що таке тестування програмного забезпечення Основна мета тестування- це процес перевірки програмного забезпечення з метою виявлення помилок, недоліків перед випуском на ринок або в експлуатацію. Тестування відбувається у всіх сферах програмування, зазвичай декілька разів у процесі розробки продутку. У деяких випадках, такі як розробка ігор тестування відбувається майже постійно. Альфа-тестування та бета-тестування це ті види тестування, на які можуть запрошувати гравців, однак і під час розробки гри він тестування відбувається спеціалістами. Процес тестування охоплює запуск системи із різними вхідними станами та умовами, а також аналіз реакції системи на ці дані. Окрім цього перевіряються різні стани та умови, за яких запусається програмне забезпечення. Наприклад, тестування веб-застосунків зазвичай проводиться із використанням декількох браузерів [1]. Якщо це звичайний застосунок, його тестують із різними версіями операційної системи. Тестування програмного забезпечення може відбуватися як розробниками продукту, так і спеціалістами з тестування або звичайними користувачам. Для звичайних користувачів доступ надається зазвичай на фінальних стадіях розробки застосунку. 1.2.1 Методи тестування програмного забезпечення Існують два типи тестування, які проводять для перевірки програмного забезпечення: ручне тестування та автоматизоване [2]. При ручному тестуванні тестувальних виконує всі тести вручну, не використовуючи ніяких засобів автоматизації. Це низькорівневий та простий тип тестування, який не вимагає великої кількості додаткових знань. Також такий вид тестування вимагає аналітичних навичок. Автоматизоване тестування передбачає застосування спеціального програмного забезпечення для виконання тестів та порівняння фактичних результатів роботи програмного забезпечення із очікуваними. Цей підхід дозволяє автоматизувани ті дії, що часто повторюються, забезпечуючи при цьому максимальне тестове покриття завдання. Для цього виду тестувань потрібно знання мови програмування та додаткових бібліотек для підключення, налагодження та запуску тестового випадку. Однак деякі типи тестування можуть бути виконуватись автоматизоване без знання програмування завдяки спеціалізованим інструментам, що дозволяють створювати й керувати тестами.
Keywords: програмне забезпечення; автоматизована система; альфа-тестування; бета-тестування; software; automated system; alpha testing; beta testing