Оцінка стійкості гібридів огірка до фузаріозного в’янення - Круковський, Р. Д. (My University, 2024)
Робота виконана на 72 сторінках, містить 4 розділи, 18 рисунків, 66 використаних джерел. Мета роботи: вивчення симптомів прояву фузаріозного в’янення огірка, динаміки розвитку хвороби, екологічних особливостей та штамових відмінностей гриба Fusarium oxysporum f. sр. cucumerinum Owen для створення ефективного штучного інфекційного фону, оцінка стійкості гібридів огірка. У роботі було досліджено динаміку розвитку фузаріозу. Дослідження проводились на гібридах огірка Регіна F1 Соната F1, Чайковський F1 і Кібрія F1. Найбільше поширення хвороби було виявлено в кінці другої декади серпня 2022 року, що становило 7 %. Також за результатами проведених досліджень встановлено, що оптимальна температура для розвитку гриба Fusarium oxysporum становила +30 °С. При цьому діаметр колоній на 6-ту добу спостережень становив 90 мм. За температури 25 °С гриб F. oxysporum продукував 9,66 млн шт./см2 конідій. Встановлено штамові відмінності гриба F. oxysporum щодо температурного фактора, зокрема штам № 1 характеризувався найшвидшим діаметральним ростом колонії (84 мм на 9-ту добу культивування). Водночас штам № 4 відзначався найбільш інтенсивним спороутворенням – 6,28 млн шт./см2. Серед досліджуваних поживних середовищ, найбільш оптимальним для росту та спороутворення гриба був картопляно-глюкозний агар. Інтенсивність спороутворення на картопляно-глюкозному агарі становила – 8,3 млн шт./см2. Найменший діаметр мала колонія гриба, що культивувалась на голодному агарі (65 мм). Також на даному поживному середовищі було відмічено найменший показник інтенсивності спороутворення – 1,32 млн шт./см2. У роботі вивчалась фітотоксична активність ізолятів F. oxysporum. Ізолят гриба Fо9 вирізнявся високою токсичністю й інгібував енергію проростання насіння тест-культури, його схожість, a також уповільнював ріст кореневої системи та проростків. Найбільший розвиток хвороби у захищенному ґрунті, спостерігався на гібриді Соната F1 – 12,4 %. Дещо менше уражувалися фузаріозом гібриди Чайковський F1, Регіна F1 та Кібрія F1, відповідно – 10,4, 8,4 та 7,5 %. Також була проведена оцінка в лабораторних умовах впливу фільтрату культуральної рідини гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum на проростання насіння огірка різних сортів і гібридів. Замочування насіння у фільтраті культуральної рідини гриба F. oxysporum впливало на біометричні показники сходів рослин. У всіх варіантах відмічено зменшення довжини кореневої системи. У лабораторних дослідженнях із впливу культуральної рідини збудника фузаріозного в’янення огірка, не відмічено зниження енергії проростання та лабораторної схожості насіння наступних сортів/гібридів: Паризький корнішон, Крак F1 та Зозуля F1.
Keywords: фузаріозне в’янення огірка; Fusarium oxysporum f. sр. cucumerinum Owen; огірок; гібрид огірка; fusarium withering of cucumber; cucumber; cucumber hybrid