Обгрунтування параметрів і режимів роботи роторно-лопатевого розподільного робочого органу машин для внесення органічних добрив - Рубіс, Олександр Сергійович (My University, 2025)
Збереження і підвищення родючості ґрунтів є одною з важливих умов стабільного розвитку сільського господарства України. Значна роль у відтворенні родючості ґрунтів і стабілізації запасів гумусу належить органічним добривам. За період 1990-2011 рр. в аграрному секторі України відбулися значні зміни. Змінилась структура і розміри аграрних підприємств. Водночас відбувалося зменшення поголів’я тварин, що призвело відповідно до зменшення майже в 10 разів об’ємів нагромадження органічних добрив. Щоб компенсувати дегуміфікацію ґрунтів в Україні, необхідно щорічно вносити 330-350 млн. тонн органічних добрив, або в середньому 10-11 т/га. Проте згідно статистичних даних об’єми внесення органічних добрив менші від потреби і становлять 0,8 т/га. Тому в останній час для підтримки родючості ґрунту застосовують концентровані органічні добрива на основі пташиного посліду. Актуальність роботи. При створенні технічних засобів для внесення органічних добрив однією з найголовніших задач є забезпечення рівномірного розподілу добрив по поверхні удобрюваного поля, особливо це стосується концентрованих, швидкодіючих, біологічно активних добрив. Від ступеня рівномірності розподілу добрив залежить економічна ефективність їх застосування і якість сільськогосподарської продукції. Для внесення концентрованих, швидкодіючих і активних органічних добрив не можна застосовувати машини з вертикальними або горизонтальними барабанами, оскільки мінімальна доза внесення в цих розкидачах становить 15 т/га. Машини з дисковими розподільчими органами мають велику ширину захвату і високу нерівномірність внесення, що призводить до необхідності великого перекриття суміжних проходів, та збільшення енергоємності процесу внесення. Машини, обладнані роторно-лопатевим розподільним робочим органом з горизонтальною віссю обертання для бокового внесення, здатні вносити всі види органічних добрив (дефекат, пташиний послід, ферментовані органічні добрива з біологічно активними компонентами) з дозою до 2 т/га, з найменшою шириною перекриття суміжних проходів за рахунок кращого розподілу добрив по загальній ширині захвату. Тому є потреба в розробці вітчизняних технічних засобів з роторно-лопатевими робочими органами бокового внесення органічних добрив, які зможуть забезпечити мінімальні дози. Мета роботи – підвищення ефективності застосування органічних добрив завдяки покращеному розподілу шляхом обґрунтування раціональних параметрів розподільного роторно-лопатевого робочого органу до розкидачів органічних добрив. Задачі досліджень: – провести аналіз процесу та способів внесення твердих органічних добрив; – встановити експериментальну залежність нерівномірності внесення добрив та ширини захвату від змінних параметрів роторно-лопатевого робочого органу; – визначити техніко-економічні показники роботи машини в виробничих умовах.
Keywords: машина для внесення органічних добрив; роторно-лопатевий розподільник; робоча ширина захвату; економічна ефективність; organic fertiliser spreader; rotary blade spreader; working width; cost-effectiveness