Соціальна реклама в медійному просторі як спосіб розв’язання актуальних проблем - Федоренко, Аліна Олександрівна (НУБіП України, 2025)
Актуальність проєкту. Соціальна реклама в сучасному медіапросторі стала потужним інструментом впливу на суспільну свідомість та каталізатором позитивних змін. В умовах стрімкого розвитку цифрових технологій та трансформації комунікаційних процесів особливої актуальності набуває дослідження потенціалу соціальної реклами у вирішенні нагальних суспільних проблем. Актуальність теми посилюється нинішніми суспільними викликами – пандемією, воєнними діями, економічною кризою, які потребують ефективних комунікаційних інструментів для консолідації суспільства та мобілізації колективних зусиль [14]. В умовах війни та повоєнної відбудови особливої актуальності набуває соціальна реклама, спрямована на інформування населення про доступні соціальні послуги, можливості реабілітації, діяльність громадських організацій Статистичні дані Всеукраїнської рекламної коаліції наочно демонструють кардинальну зміну рекламного медіа ринку України внаслідок повномасштабного вторгнення. Як зазначає Лук’янихіна О.А., втрати рекламного медіа ринку у 2022 році склали приблизно дві третини у цінах довоєнного періоду, причому найбільше постраждали реклама в кінотеатрах (-92%), транспортна реклама (-77%) та спонсорство на телебаченні (-87%) [13]. Трансформація медіасередовища та диджиталізація комунікаційних процесів суттєво змінили способи створення та розповсюдження соціальної реклами. За даними дослідження Всеукраїнської рекламної коаліції, попри скорочення ринку реклами в Україні на 58% у 2023 році, цифрові медіа зазнали найменшого зниження (-42%), що підтверджує їхню ключову роль у сучасній комунікації [16]. Соціальні мережі, блоги, онлайн-платформи стали основними каналами поширення соціально значущої інформації, що відкриває нові можливості для взаємодії з аудиторією. Вагомий внесок у дослідження соціальної реклами зробили такі науковці, як М. Докторович [6], О. Бугайова [1], І. Мунтян, О. Євтушок, Д. Гнатовська [14], Д. Булакаєв [2], О. Зелінська [9], Д. Карпюк [10] та інші. Проблематика соціальної реклами розглядається в різних аспектах: психологійні особливості сприйняття (А. Лебедь [12]), лінгвоаксіологічні характеристики (О. Дячук [8]), особливості функціонування в умовах війни (О. Лук’яніхіна [13]). Праці цих дослідників заклали теоретичне підґрунтя для розуміння сутності, функцій та механізмів впливу соціальної реклами. Проте динамічні зміни у медіасередовищі вимагають постійного оновлення знань та практичних підходів до використання соціальної реклами як інструменту розв’язання суспільних проблем. Мета проєкту – дослідження теоретичних засад та практичних аспектів соціальної реклами в сучасному медіапросторі для подальшого створення інформаційного блогу «Соціальна реклама: дзеркало сучасності». Для досягнення поставленої мети передбачено розв’язання таких завдань: 1.Дослідити поняття соціальної реклами як способу розв’язання актуальних проблем. 2.Проаналізувати особливості використання інтернету та соціальних медіа як платформ для поширення соціальної реклами. 3.Вивчити психологічні та етичні аспекти впливу соціальної реклами на аудиторію. 4.Розробити концепцію та структуру блогу про соціальну рекламу. 5.Здійснити технічну реалізацію проєкту на платформі Blogger. Практичне значення полягає в створенні інформаційно-аналітичного блогу про соціальну рекламу, розробці його концепції, структури та дизайну, підготовці текстового та мультимедійного контенту. Матеріали роботи можуть бути використані фахівцями з реклами, громадськими активістами для підвищення ефективності соціальних рекламних кампаній. Методи дослідження: теоретичні – аналіз наукової літератури з теми соціальної реклами, синтез, узагальнення та систематизація теоретичних положень; аналітичні – контент-аналіз текстів соціальної реклами в блогах, порівняльний аналіз методів її впливу. Публікація результатів дослідження. Окремі результати роботи висвітлено в тезах: Кочукова Н., Федоренко А. Онлайн-журнал як нова форма сучасних медіа. Сучасні соціокультурні трансформації: медіа, мова, комунікації: зб. матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції (Київ, 3 квітня 2025 р.). Київ, 2025. С. 51 – 53. Апробація результатів роботи. Участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні соціокультурні трансформації: медіа, мова, комунікація» (м. Київ, 03.04.2025). Тема доповіді «Соціальна реклама в медійному просторі як спосіб розв’язання актуальних проблем». Структура роботи: Дипломний проєкт складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, медіапродукту «Соціальна реклама: дзеркало сучасності» (на платформі blogger). Обсяг роботи без списку літератури і додатків – 36 с. Повний обсяг – 46 с.
Keywords: соціальна реклама; медійний простір; науковий дискурс; social advertising; media space; scientific discourse