Управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства - Глушко, Альона Павлівна (НУБіП України, 2025)
В сучасних умовах розвитку конкурентного середовища використання новітніх досягнень науки і техніки є одним із основних шляхів вирішення економічних, соціальних та екологічних проблем. Кожна компанія прагне до того, щоб економічне зростання було інтенсивним, тобто використання більш досконалих виробничих факторів і технологій. Передумовою інтенсивного зростання є застосування інноваційної стратегії в практичній діяльності компаній. Для підтримки інноваційної активності корпоративні структури прагнуть регулярно залучати інвестиції. Тому процеси інноваційно-інвестиційного розвитку необхідно вивчати в комплексі у вигляді комплексного процесу, що піддається управлінським впливам, взявши за основу інноваційно-інвестиційне проектування, що є особливо актуальним для вітчизняних підприємств у сучасних умовах господарювання. Ці проекти сприяють створенню умов для розвитку інституційного інвестиційного середовища та систематизації інновацій в країні. Технологічні інновації відіграють усе більш важливу роль у забезпеченні сталого економічного зростання шляхом трансформації науково- технічних досліджень і розробок у підвищення продуктивності праці та інших показників економічного зростання, а також вирішення інших економічних проблем, з якими стикається кожне підприємство. Розвиток будь-якої компанії, яка успішно працює в умовах ринкової економіки, слід розглядати як безперервний процес створення інновацій, безперервний процес творчої діяльності, спрямованої на створення нових продуктів і послуг, технологій і матеріалів, нових форм організації з науково- технічною новизною та задоволення нових соціальних або індивідуальних потреб. Інноваційно-інвестиційна діяльність компанії є важливою частиною її загальної господарської діяльності. Важливість інвестицій для економіки компанії важко переоцінити. Сучасне виробництво характеризується постійно зростаючою капіталомісткістю і зростанням ролі довгострокових факторів. Щоб підприємство успішно функціонувало, покращувало якість продукції, знижувало собівартість, розширювало виробничі потужності, підвищувало конкурентоспроможність продукції та зміцнювало свої позиції на ринку, воно має інвестувати капітал і вкладати його прибутково. Тому необхідно ретельно розробляти інвестиційну та інноваційну стратегії та постійно вдосконалювати їх для досягнення вищезазначених цілей. Кінцевим результатом інновації є матеріалізація та промисловий розвиток інновації, ідеєю якої може бути або науково-технічна діяльність, або дослідження ринку для виявлення незадоволених потреб.
Keywords: управління підприємством; інноваційно-інвестиційна діяльність; економічний аналіз; оцінка ефективності; enterprise management; innovation and investment activities; economic analysis; performance evaluation