Іксодові кліщі біосферного заповідника «Асканія-Нова» Імені Ф.Е. Фальц-Фейна - Бойко, О. Б.; Галат, Марина Владиславівна (НУБіП України, 2018)
Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна є унікальною степовою зоною України, де проживає не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних та плазунів, 18 видів ссавців, а у різні пори року пролітає понад 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування. Крім того, тут ростуть 478 вищих рослин. Особливості флори і фауни створюють сприятливі умови для паразитів, у тому числі й іксодових кліщів. Кліщі родини Ixodidae являються небезпечними ектопаразитами, викликаючи за масового нападу на тварин анемію, виснаження й зниження продуктивності, а також слугують векторами передачі збудників багатьох хвороб. Метою дослідження було вивчення іксодофауни біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна. З цією метою за допомогою методу «білого прапора» було зібрано 64 паразитичних кліщів і законсервовано для подальшої ідентифікації. За результатами досліджень, з використанням бінокулярної лупи і електронної мікроскопії було виявлено, що усі зібрані паразити належали до роду Ixodes. Подальші дослідження полягатимуть в ідентифікації видової приналежності кліщів, а також виявленні в їх організмі збудників основних хвороб, векторами передачі яких вони є.
Keywords: іксодові кліщі; Ixodidae; Ixodes; біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна