Дозиметричний супровід аналітичних епідеміологічних досліджень віддалених ефектів опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - Баханова, Олена Володимирівна (НУБіП України, 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук зі спеціальності 03.00.01 «Радіобіологія».Національнийуніверситет біоресурсів і природокористування України.Київ, 2021. У дисертації представлено цикл наукових праць, присвячених комплексному дозиметричному забезпеченню аналітичних епідеміологічних досліджень віддалених біологічних ефектів опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цикл робіт містить докладний опис розроблення та валідації універсального розрахунково-аналітичного методу ретроспективної дозиметрії, а також ретроспективної реконструкції індивідуальних компонент доз опромінення за допомогою стохастичного моделювання з урахуванням конкретних умов роботи. Застосування новітніх методів ретроспективної оцінки доз учасників ліквідації наслідків аварії дозволило забезпечити дозиметричну підтримку молекулярних досліджень виявлення маркерів опромінення для радіаційно-асоційованого канцерогенезу молочної залози та генетичних ефектів у нащадків ліквідаторів, отримати достовірні величини ризиків виникнення радіоіндукованих ефектів – лейкемії та катаракти, що призвели до перегляду (значного зменшення) ліміту еквівалентної дози зовнішнього опромінення кришталика ока й підтвердження існуючого ліміту опромінення всього тіла в міжнародній системі радіаційного захисту/
Thesis for a Doctor’s Degree in Biological Sciences majoring in 03.00.01 «Radiobiology».National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2021. The thesispresents a series of scientific works devoted to the complex dosimetric support of analytical epidemiological studies of long-term biological effects of cleanup workers exposed during the Chornobyl accident. This population is a unique and most promising basis for conducting analytical epidemiological studies (cohort, case-control or combined) of health effects caused by ionizing radiation due to its size and broad range of doses. However, for a substantial fraction of the Ukrainian cleanup workers, dosimetric data were incomplete, had unknown accuracy, or did not exist at all. 39 Therefore, in order to obtain reliable results of epidemiological risk analysis of anticipated radio-induced long-term effects (primarily leukemia and cataracts), it was necessary to verify existing dose estimates and develop adequate methods of retrospective dosimetry applicable to cleanup workers assubjects of epidemiological studies.The main requirements for dosimetry in such studies are: (1) the ability of the dosimetric method to estimate doses in a broad range of values; (2) uniform quality of dose estimation achieved by the application of a universal dosimetric method; (3) provision of all study subjects (including the deceased) with individual dose estimates without exception. The latter requirement is particularly important for leukemia research, as this disease has a high mortality rate and many subjects have already died before the study began.
Keywords: іонізуюче випромінювання; дози опромінення; ліквідатори ЧАЕС; учасники ліквідації наслідків аварії; ретроспективна дозиметрія; радіаційна епідеміологія.; ionizing radiation; radiation doses; Chornobyl accident; cleanup workers; retrospective dosimetry; radiation epidemiology