Формування групової ідентичності підлітків методом інтернет-платформи - Нещадим, Владислав Васильович (НУБіП України, 2025)
Робота присвячена вивченню формування групової ідентичності підлітків за допомогою інтернет-платформ. У першому розділі розглядається питання особливостей групової ідентичності в підлітковому віці. Зосереджено увагу на аналізі сутності групової ідентичності та її значення для соціального розвитку підлітків. Висвітлено роль інтернет-платформ у процесі формування групової ідентичності, зроблений висновок про те, що сучасні цифрові середовища можуть як підтримувати, так і ускладнювати процес самоідентифікації підлітків. Другий розділ присвячений дослідженню взаємозв’язку між індивідуально-типологічними характеристиками підлітків та їх груповою ідентичністю. Описані застосовані методи: анкетування, глибинні інтерв’ю та статистичний аналіз даних. Проведено аналіз отриманих результатів, зроблений висновок про те, що особистісні риси, такі як екстраверсія та медіаграмотність, позитивно впливають на формування конструктивної групової ідентичності. У третьому розділі кваліфікаційної роботи описані принципи оптимізації формування групової ідентичності підлітків, висвітлено зміст програми цілеспрямованого психологічного впливу на підлітків через інтернет-платформи з метою покращення показників групової ідентичності. Описана процедура апробації програми, аналіз її ефективності на основі зворотного зв’язку від учасників програми. Висновки містять основні узагальнення проведеного дослідження. Список літератури налічує 67 джерел. У додатках представлені запитання, які були викоростанні в емпіричному дослідженні.
Keywords: групова ідентичність підлітків; соціалізація підлітків; цифрове середовище; інтернет-платформи; group identity among adolescents; adolescent socialisation; digital environment; online platforms