Проект ковбасного цеху продуктивністю 14,8 т ковбасних виробів за зміну - Типило, Володимир Ігорович (НУБіП України, 2025)
М’ясопереробна галузь є однією з ключових складових агропромислового комплексу України, відіграючи важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки держави, формуванні національного експорту та розвитку сільських територій. Як галузь з високим рівнем споживчого попиту, м’ясопереробка поєднує у собі первинну обробку сировини тваринного походження та виробництво широкого асортименту готової продукції – від м’яса охолодженого до ковбас, делікатесів та напівфабрикатів. Стан галузі тісно пов’язаний зі стабільністю сировинної бази, ефективністю тваринництва, рівнем технологічного оснащення підприємств, а також споживчими вподобаннями населення. В умовах сучасних викликів – зокрема повномасштабної війни, руйнування логістичних ланцюгів, зростання енергетичних витрат – м’ясопереробна галузь демонструє адаптивність та прагнення до збереження виробничого потенціалу. Сировинна база м’ясопереробної галузі України характеризується певними зрушеннями в структурі постачання основних видів м’ясної сировини, зокрема зростанням питомої ваги м’яса птиці, стабілізацією обсягів виробництва свинини та зменшенням пропозиції яловичини. За офіційними даними, у 2024 році загальний обсяг закупівлі живої худоби та птиці для промислової переробки склав 2,107 млн тонн, що на 11 % більше, ніж у попередньому році. Переробка власної сировини становила 1,6 4 млн тонн, що свідчить про ,4 % зростання порівняно з 2023 роком. Структурно найбільшу частку у загальному обсязі закупівлі становить свинина – 6 ,7 %, або 30 тис. тонн (збільшення на 38,1 %). М’ясо птиці посідає друге місце з часткою 16 % (72,6 тис. тонн), демонструючи майже чотириразове зростання обсягів. На третьому місці – яловичина, частка якої скоротилася до 16, % (74,3 тис. тонн), що на 8,7 % менше, ніж роком раніше. Така динаміка відображає зрушення у структурі тваринництва, де птахівництво зберігає лідерство завдяки індустріальному типу виробництва, що дозволяє швидко масштабувати виробництво. Щодо закупівельних цін, то у 2024 році середня вартість яловичини зросла до 3,44 грн/кг (+11,2 %), що свідчить про дефіцит на внутрішньому ринку. Натомість вартість свинини знизилася на 20 %, становлячи 48,86 грн/кг, що може бути пов’язано з нарощенням пропозиції та покращенням біобезпеки. Стабільною залишилась вартість птиці – 38, 1 грн/кг. Важливим чинником впливу на сировинну базу є експорт. У 2024 році Україна експортувала 446,600 т м’яса птиці (зростання на 6,3 % до 2023 року). Також зафіксовано експорт 18,120 т живої великої рогатої худоби (+3 %) на суму 3 ,46 млн USD. Хоча експорт замороженої яловичини знизився на 14 % (до 18, 0 т), натомість експорт охолодженої яловичини зріс на 71 %, склавши 889 т, що свідчить про підвищення якості української продукції. Найбільші обсяги постачання живої сировини у 2024 році зафіксовано у Вінницькій області (640,74 тис. тонн), Черкаській області (384,8 тис. тонн) та Дніпропетровській області (342,91 тис. тонн). Це регіони з високим рівнем концентрації птахівницьких та свинофермерських господарств. Споживання м’яса на душу населення в Україні у 2023 році склало 54,7 кг, що дещо вище ніж у 2022 році ( 4,1 кг). Основу раціону населення традиційно становить м’ясо птиці – 27 кг/особу, свинина – 19,8 кг, яловичина – 7,4 кг. Зростання споживання яловичини (+0,4 кг) є позитивною тенденцією, однак воно досі залишається найменш популярним видом м’яса. М’ясопереробна галузь України відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки, формуванні внутрішнього ринку та країном експортному потенціалі. Особливе значення в ній посідає виробництво ковбасних виробів – продуктів високої доданої вартості, популярних серед споживачів і вигідних з точки зору логістики та переробки. Ковбаси, сосиски, сардельки та інші напівфабрикати дозволяють максимально використовувати сировину, її частково зберігати та реалізовувати в різних формах, що особливо важливо в умовах модернізації промисловості та війни. За даними Держстату за 2023 рік, в Україні вироблено близько 300–350 тис. тонн ковбасних виробів – включно з квашеною, вареною, копченою та напівкопченою продукцією. Така кількість дозволяє задовольняти приблизно 60 – 6 % внутрішнього попиту, тоді як решту забезпечують імпорт та дрібні локальні виробники. На світовому рівні глобальний ринок ковбас і подібних м’ясних виробів становить близько 3 млн тонн у 2022 році, а загальний обсяг продажів у 2021 році сягав 6,4 млрд кг (6,4 млн тонн) . При цьому прогнозується, що обсяг світового ринку до 2030 року сягне 42 млн тонн (CAGR ≈ +2,4 %) У грошовому вираженні ринок у 2023 році оцінювався приблизно у $100 млрд, з очікуваним зростанням до $1 млрд до 2033 року (CAGR ≈ 4, %) . Україна займає свою нішу серед виробників: насамперед за рахунок розвитку локального м’ясокомбінатного сектора, збагачення виробничого асортименту та брендування продукції під внутрішній та експортний ринок. Виготовлення ковбасних виробів дозволяє оптимізувати використання сировини, створити робочі місця в аграрних регіонах та формувати додану вартість, що є стратегічно важливим у контексті інтеграції до ЄС та світових ланцюжків. У контексті зростаючого попиту на м’ясну продукцію, зокрема ковбасні вироби, особливого значення набуває створення сучасних, ефективних та гнучких виробничих потужностей, здатних забезпечити як внутрішній ринок, так і експортні потреби. Саме ковбасні цехи як форма організації спеціалізованого виробництва дозволяють досягти високої ефективності при відносно невеликих інвестиціях, забезпечуючи при цьому широкий асортимент, стандартизовану якість продукції та відповідність санітарно-гігієнічним нормам. З огляду на це, постає актуальне завдання – проєктування нових виробничих об’єктів, адаптованих до сучасних умов, з урахуванням технологічних інновацій, раціонального використання сировини та енергоефективних рішень. Виробнича потужність проєктованого підприємства має забезпечувати стабільний випуск продукції в умовах високої конкуренції на ринку. Дипломний проект бакалавра виконаний відповідно із завданням: «Проект ковбасного цеху продуктивністю 14,8 т ковбасних виробів за зміну». Основним завданням дипломного проекту є складання проектів будівництва нових підприємств, реконструкції або технічного переоснащення діючих підприємств з метою збільшення випуску продукції, підвищення її якості, зменшення витрат на її виробництво і найповніше використання продуктів забою на харчові цілі. В умовах нових економічних відносин були розглянуті питання раціонального розміщення підприємств м’ясної промисловості, визначення необхідної потужності підприємств для ефективного використання наявної сировини, досягнення максимального економічного ефекту, забезпечення потреб населення у продуктах харчування. Проведені необхідні розрахунки основної сировини, допоміжних матеріалів та кількості готової продукції, виробничих та допоміжних площ, чисельності робітників, основного технологічного обладнання, енерговитрат, що є основою для компонування всіх виробництв, що входять до складу мясопереробного підприємства. Дипломний проект бакалавра складається з двох частин: розрахунково-пояснювальної записки та графічної частини, з яких текстова частина пояснювальної записки складає – 57 сторінок, та графічної частини у вигляді додатків.
Keywords: проект; ковбасний цех; розрахунок; продуктивність 14,8 т; project; sausage workshop; calculation; productivity 14.8 tonnes