Природна пожежна небезпека та організація охорони лісів від пожеж у Білокоровицькому надлісництві філії «Столичний лісовий офіс» ДП «Ліси України» - Примак, Дмитро Андрійович (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків та пропозицій підприємству, списку використаних джерел (30 джерел) та 1 додатку. Загальний обсяг роботи становить 58 сторінок комп’ютерного тексту, що включає 7 рисунків та 5 таблиць. У першому розділі бакалаврської роботи розкрито основні теоретичні положення та особливості природної пожежної небезпеки та горимості лісів, пожежної небезпеки за умовами погоди, проектування протипожежних заходів та засоби пожежогасіння. У другому розділі обґрунтовується вибір напряму досліджень, мета, предмет і об’єкт дослідження, постановка завдань та методи їх вирішення, а також наведено методики для проведення дослідження. У третьому розділі наведено місцезнаходження та площу лісогосподарського підприємства, аналіз лісового фонду, природно-кліматичні умови регіону, геоморфологічні умови та водні об’єкти, а також ґрунтові та лісорослинні умови Надлісництва. У четвертому розділі розкрито основні результати роботи. Наведено пожежну небезпеку та горимість лісів, антропогенний чинник та динаміку пожеж, засоби виявлення та моніторингу лісових пожеж, діючі засоби для гасіння лісових пожеж, систему охорони лісів від пожеж, удосконалення попереджувальних та обмежувальних протипожежних заходів та результати опитування постійних лісокористувачів щодо діючої системи охорони лісів від пожеж. За результатами бакалаврської роботи сформовані відповідні висновки та пропозиції виробництву, що враховують результати дослідження відповідно до поставлених завдань та розкривають аспекти природної пожежної небезпеки та організації охорони лісів від пожеж у соснових лісах Білокоровицького надлісництва філії «Столичний лісовий офіс» ДП «Ліси України». У бакалаврській роботі наведено список використаних джерел, що включає, як вітчизняні так і зарубіжні наукові статті, монографії, підручники, а також посилання на інтернет ресурси. У кінці роботи розміщено додатки, що були використані під час написання роботи про що свідчать посилання в тексті окремих розділів.
Keywords: лісова пожежа; горимість; природна пожежна небезпека; протипожежні заходи; протипожежний бар’єр; forest fire; flammability; natural fire hazard; fire prevention measures; fire barrier