Технологічний процес вирощування молодняку великої рогатої худоби спеціалізованих м’ясних порід - Ліфанов, Святослав Ігорович (My University, 2025)
Дипломна робота: 51 с., 10 табл., 7 рис., 21 джерело літератури. Об’єкт дослідження: молодняк м’ясних порід ПП «Євросем». Предмет дослідження: технологія вирощування молодняку спеціалізованих м’ясних порід. Методи дослідження: зоотехнічні, статистичні, економічні, аналітичні. У роботі проведено аналіз сучасного стану та організації технологічного процесу вирощування молодняку спеціалізованих м’ясних порід ПП "Євросем" Київської області. Встановлено, що жива маса новонароджених телят абердин-ангуської породи становила 38,1 кг, що більше, ніж у телят лімузинської породи на 3,7 кг за р <0,05. У віці 210 днів різниця за живою масою вищеназваних порід становила 33 кг (р <0,001) на користь лімузинів, в 12-місячному – 56,2, в 15-місячному – 89,9, в 18-місячному – 104,0 кг за р <0,001 у всіх випадках. Витрати на вирощування 1 голови за даними господарства становила 35913,7 грн. Враховуючи, що ціна за 1 ц живої маси молодняку становила 9422 грн., отримано 15756,55 грн. прибутку від реалізації худоби лімузинської породи та 7154,20 грн абердин-ангуської. Рентабельність виробництва яловичини від 1 голови лімузинської породи склала 43,87 %, а рівень від вирощування абердин-ангуської породи склала 19,92%. Результати досліджень можуть бути використані для вдосконалення племінної справи та підвищення ефективності виробництва яловичини.

Thesis: 51 p., 10 tables, 7 figures, 21 sources of literature. Object of research: young animals of meat breeds of PP "Evrosem". Subject of research: technology of growing young animals of specialized meat breeds. Research methods: zootechnical, statistical, economic, analytical. The work analyzes the current state and organization of the technological process of growing young animals of specialized meat breeds of PP "Evrosem" of Kyiv region. It was established that the live weight of newborn calves of the Aberdeen-Angus breed was 38.1 kg, which is 3.7 kg more than that of calves of the Limousin breed for p <0.05. At the age of 210 days, the difference in live weight of the above breeds was 33 kg (p <0.001) in favor of Limousins, at 12 months - 56.2, at 15 months - 89.9, at 18 months - 104.0 kg for p <0.001 in all cases. The costs of growing 1 head according to the farm were 35913.7 UAH. Considering that the price for 1 kg of live weight of young animals was 9422 UAH., 15756.55 UAH. profit was received from the sale of Limousin cattle and 7154.20 UAH from Aberdeen-Angus. The profitability of beef production from 1 head of Limousin breed was 43.87%, and the level from growing Aberdeen-Angus breed was 19.92%. The results of the research can be used to improve breeding and increase the efficiency of beef production.
Keywords: велика рогата худоба; жива маса; молодняк; економічна ефективність; cattle; live weight; young animals; economic efficiency