Особливості відтворення рослиноїдних риб в аквакультурі - Голубчанський, Ігор Сергійович (My University, 2025)
Випускна робота викладена на 57 сторінках комп’ютерного тексту, містить 5 таблиць та 10 рисунків. Список літератури включає 32 джерела. Об’єкт дослідження – повносистемне ставове господарство, розташоване на базі навчально-науково-виробничої лабораторії рибництва ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України», яке спеціалізується на відтворенні тепловодних риб. Предмет дослідження – технологічні прийоми та умови, що забезпечують ефективне отримання і вирощування потомства в умовах аквакультури. Мета дослідження – дослідження технології штучного відтворення рослиноїдних видів риб в умовах спеціалізованого ставового господарства. Методи дослідження – аналітичний, порівняльний, описовий та узагальнюючий; використано загальнонаукові та спеціалізовані методи, зокрема аналіз нормативної документації, технологічних регламентів, біометричних показників та економічних результатів виробництва. У результаті дослідження встановлено ефективність штучного відтворення рослиноїдних риб: у 2023 році отримано 620 тис. екз. личинок білого амура та 616 тис. екз. гібрида товстолобиків. Рівень прибутковості перевищив 1090 %, що свідчить про високу економічну доцільність технологічного процесу.
Keywords: рослиноїдні види риб; білий амур; білий товстолоб; строкатий товстолоб; гібрид товстолобиків; плідники; личинки; інкубація; заводський метод; рентабельність; herbivorous fish species; white amur; white silver carp; spotted silver carp; silver carp hybrid; broodstock; larvae; incubation; factory method; profitability