Oбґрунтування до проекту рециркуляційної системи аквакультури з вирощування 200 тонн кларієвого сома (Clarias gariepinus Burchell, 1822) - Мазуренко, Ольга Вікторівна (НУБіП України, 2025)
Робота виконана на 56 сторінках комп’ютерного тексту, включає 17 таблиць, 1 рисунок. Текст роботи складається із вступу, огляду літератури, матеріалів і методів, чотирьох розділів з результатами власних досліджень, охорони праці і висновків. Список літератури налічує 35 найменувань. Мета роботи – розробка обґрунтування технології з вирощування африканського кларієвого сома в умовах РАС. Об’єкт дослідження – різновікова молодь та товарна риба африканського кларієвого сома. Предмет дослідження – технологія культивування африканського кларієвого сома в басейнах в РАС. Для досягнення мети дослідження було поставлено наступні завдання: - зробити аналіз науково-технічної літератури за темою роботи для теоретичного обґрунтування вибору технології культивування африканського кларієвого сома; -обґрунтувати вибір місця будівництва проектованого підприємства; -провести розрахунки потреби підприємства в сировині і матеріалах; -обробити зібраний матеріал і проаналізувати отримані результати; -зробити економічний аналіз виробництва товарної продукції в сучасних умовах господарювання; -узагальнити у висновках досягнуті результати. При проведенні дослідження було використано сучасні загальнонаукові та спеціальні розрахункові методи, якими користуються у рибництві. Оцінку економічної ефективності вирощування африканського кларієвого сома за плановими показниками проведено шляхом розрахунку і аналізу економічних показників: собівартість виробництва продукції, прибуток і рентабельність. Практична значимість роботи полягає в розробці технологічного обґрунтування створення рентабельного підприємства з вирощування африканського кларієвого сома в РАС, що може бути використано при проектуванні нових та модернізації існуючих індустріальних рибницьких господарств.
Keywords: індустріальна аквакультура; басейни; африканський кларієвий сом; годівля; комбікорми; якість води; ікра; РАС( рециркуляційна аквакультурна система); industrial aquaculture; tanks; African catfish; feeding; compound feed; water quality; roe; RAS (recirculating aquaculture system)