Продуктивність гороху за використанням елементів точного землеробства - Шмигельський, Максим Олегович (My University, 2024)
Технології точного землеробства набувають все більшого значення в сучасному сільському господарстві. Ці технології дозволяють оптимізувати процеси вирощування сільськогосподарських культур, що призводить до ефективного використання ресурсів, зниження впливу на навколишнє середовище та підвищення продуктивності. Горох (Pisum sativum) – одна з перспективних культур з високим потенціалом для точного землеробства. Горох є важливою білковою культурою, яка відіграє важливу роль у сільському господарстві завдяки своїм агрономічним характеристикам, таким як здатність фіксувати атмосферний азот, що допомагає зменшити потребу в азотних добривах. Метою даного дослідження є аналіз впливу окремих елементів точного землеробства на продуктивність гороху. Серед цих елементів – точне внесення добрив, використання сучасних систем моніторингу вологості ґрунту, різні норми висіву та інші технології. У роботі проведено оцінку продуктивності гороху за умов впровадження цих технологій у різних агрокліматичних районах. Особлива увага приділяється адаптації методів точного землеробства до конкретних потреб цього вирощування. Вивчення впливу точного землеробства на врожайність гороху є актуальним завданням, оскільки воно може підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва, мінімізувати витрати та сприяти сталому розвитку аграрного сектору. Успішне впровадження цих технологій могло б значно покращити економічні показники, а також зменшити вплив сільського господарства на навколишнє середовище.
Keywords: горох; продуктивність; точне землеробство; урожайність; peas; productivity; precision farming; yield; erbsen; produktivität; präzisionslandwirtschaft; ertrag