Проєктування торгівельного центру з приміщеннями відпочинку у Сумській обл. - Салім, Машаан Ахмед Салім (My University, 2025)
Будівництво — одна з провідних галузей матеріального виробництва, що забезпечує розвиток, оновлення та зміцнення інфраструктури країни, створюючи основу для соціального і економічного зростання. Сьогодні, в умовах воєнного стану, коли велика частина промислових об’єктів, житла та інфраструктурних споруд зруйнована, роль будівельної галузі набуває особливого значення. Відновлення зруйнованих міст і сіл, зведення нових житлових, громадських та виробничих будівель, створення безпечного середовища для громадян України — це ті виклики, які стоять перед сучасними будівельниками. Особливої актуальності набуває зведення об’єктів, які забезпечують продовольчу, енергетичну, логістичну та медичну безпеку, а також житло для внутрішньо переміщених осіб та об’єкти соціального значення. У цих умовах зростає потреба у впровадженні сучасних енергоефективних технологій, прискореного темпу будівництва, підвищення якості проєктної документації та дотримання нормативів безпеки. Сучасне будівництво базується на досягненнях науки й техніки, широкому використанні комп’ютерного моделювання, прогресивних конструктивних рішень, автоматизованих систем управління будівництвом (АСУБ), енергозберігаючих технологій і високопродуктивної будівельної техніки. Виробництво конструктивних елементів на спеціалізованих підприємствах та їх монтаж безпосередньо на об’єкті забезпечують високу швидкість і якість спорудження, що є критично важливим у післявоєнній відбудові країни. Сьогодні майбутній інженер-будівельник має володіти не лише знаннями з технології та організації будівництва, а й бути здатним швидко реагувати на зміни в ринку, ефективно працювати в умовах обмежених ресурсів, приймати інженерні та економічно обґрунтовані рішення. Це особливо важливо при розробці проєктів, які реалізуються в умовах післякризової відбудови України. Даний дипломний проєкт є результатом комплексного підходу до вирішення актуальних завдань сучасного будівництва, розроблений з урахуванням нових державних будівельних норм та спрямований на створення об’єкта, який відповідає сучасним вимогам надійності, енергоефективності, функціональності та довговічності. Проєкт демонструє можливості сучасної будівельної науки та практики в умовах трансформаційного періоду, що переживає Україна, та є внеском у справу її відновлення.
Keywords: конструктивні рішення; інженерне обладнання; підбір робочої арматури; розрахунок водопостачання; design solutions; engineering equipment; selection of working fittings; water supply calculation