Удосконалення використання спиртових бензинів на двигунах автомобілів категорії М1 - Биковець, Дмитро Вікторович (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота: 74 с. текст. част., 4 рис, 19 табл., 30 джерел. На тему «Удосконалення використання спиртових бензинів на двигунах автомобілів категорії М1» Биковець Д.В. Магістерська кваліфікаційна робота. - Київ, НУБіП України, 2024. На основі аналізу літературних джерел встановлено, що екологічна безпека автомобільного транспорту в значній мірі залежить від показників якості застосовуваного палива: змісту етилової рідини, ароматичних вуглеводнів, сірки. Показано, що одним із шляхів для вирішення екологічної та ресурсної проблеми виробництва високооктанових неетильованих бензинів є застосування оксигенатів (спиртів і ефірів). Результати випробувань бензину АІ-95Е, проведені на сумісність з гумами, на токсичність ВГ, економічність і їздові якості автомобілів ВАЗ, показали, що бензин, що містить 5% етанолу, не призводить до погіршення експлуатаційних характеристик автомобіля, не вимагає зміни вихідних регулювань двигуна і може застосовуватися на рівні з товарними бензинами. Результати дорожніх випробувань бензину АІ-95Е з 10% етанолу на автомобілях, обладнаних системами електронного вприскування, на економічність і їздові якості автомобіля, показали, що застосування такого бензину не погіршує показники по економічності і їздовим якостям автомобіля. Тому застосування його на двигуні принесе не тільки економічний ефект, а й при експлуатації розвиватиме більшу потужність ніж в аналогового двигуна і універсальність відносно якості і марки бензину що застосовується (відповідно від типу вантажу, а також умов експлуатації ), та що не менш важливим відповідає вимогам Євро-5.
Keywords: спиртовий бензин; двигун автомобіля; паливо; автомобільний транспорт; alcohol petrol; car engine; fuel; road transport