Дослідження експлуатаційних показників двоаспіраційних зерноочисних машин - Вішковський, Владислав Євгенович (НУБіП України, 2025)
Сьогодні головним завданням агропромислового комплексу (АПК) залишається збільшення виробництва зерна. Ключ до досягнення високих врожаїв полягає в ретельній та швидкій обробці зерна після збору врожаю. Наразі післязбиральна обробка зерна здійснюється за допомогою двоступеневих повітряно-решітних очисних машин. Завдяки своїй універсальності ці машини користуються великою популярністю в Україні. Сепаратори цього типу використовуються для попереднього та основного очищення зерна. За певних умов вони ефективно переробляють товарне зерно та насіння. Сучасні повітряно-решітні сепаратори мають дві аспірації. Перша аспірація здійснює попереднє очищення вороху від найбільш легких домішок (лушпиння, листя, подрібнена солома тощо), полегшуючи подальшу роботу решітногостану та другого аспірації. Обробка зернового вороху в каналі другої аспірації є завершальною стадією очищення, після якої зерно повинно відповідати стандартам товарної якості. Підвищити ефективність цієї операції можна за рахунок більш рівномірного розподілу очищуваного матеріалу по всьому перерізу аспіраційного каналу, що забезпечує кращий результат порівняно з наявними зерноочисними машинами. У зв’язку з цим, теоретичне обґрунтування та практичне впровадження способу подачі сипкої суміші в аспіраційний канал є важливим етапом удосконалення конструкції зерноочисного обладнання. Багато вчених зробили значний внесок у розробку та вдосконалення технологій та технічних засобів очищення зерна. Однак продуктивність універсальних зерноочисних машин для очищення зерна все ще залишається відносно низькою, що перешкоджає повноцінному впровадженню технології первинного очищення потоковим фракціонуванням. Мета дослідження: підвищити ефективність роботи повітряного очищення зерноочисних машин за рахунок рівномірного завантаження каналу післярешітної аспірації. Завдання дослідження: • Визначення методів покращення рівномірності завантаження вертикального зовнішнього повітророздільного каналу під час подачі зернового вороху з коливальною поверхнею; • Теоретично та експериментально визначити раціональні параметри процесу надходження зернового вороху в канал післярешітної аспірації; • Розробити пристрій для надходження вороху в канал, який забезпечує високий рівень рівномірності розподілу матеріалу по перерізу каналу; • Дослідити вплив запропонованих рішень на якісні показники роботи зерноочисної машини. Об’єкти дослідження: Процес повітряної сепарації зернового вороху у вертикальному пневмоканалі післярешітної аспірації. Предмет дослідження: Робота каналу другої аспірації повітряно-решітної зерноочисної машини при використанні живильника з ступінчастою поверхнею.
Keywords: експлуатаційні показники двоаспіраційних зерноочисних машин; сучасні технології післязбиральної обробки зерна пшениці; двоаспіраційні зерноочисні машини; performance indicators of double-aspiration grain cleaning machines; modern technologies of post-harvest processing of wheat grain; double-aspiration grain cleaning machines