Проект консервного цеху продуктивністю 24 туб консервів за зміну - Ставська, Ксенія Вячеславівна (НУБіП України, 2025)
У м’ясопереробній промисловості України спостерігаються кілька ключових тенденцій. Зростає зацікавленість споживачів у зручних та готових до споживання м’ясних продуктах. Водночас, виробники стикаються з викликами, такими як зростання витрат на виробництво та логістику, а також вимоги щодо екологічності та прозорості виробництва. Ринок м’ясних консервів в Україні характеризується стабільним попитом, обумовленим зручністю, тривалим терміном зберігання та відносною доступністю в порівнянні зі свіжим м’ясом. Попри це, конкуренція серед виробників є високою, а споживачі все частіше звертають увагу на якість та склад продукції. Основні характеристики ринку м’ясних консервів в Україні – це попит, який залишається стабільним, особливо серед населення з обмеженими можливостями зберігання свіжого м’яса, а також в умовах воєнного стану, коли забезпечується тривале зберігання продуктів; пропозиція налічує широкий асортимент м’ясних консервів, включаючи яловичину, свинину, курятину та інші види, представлений як великими виробниками, так і невеликими підприємствами; конкуренція досить висока, що спонукає виробників до покращення якості продукції, розширення асортименту та впровадження інновацій; споживачі все більше уваги приділяють якості м’ясних консервів, вимагаючи натурального складу та відсутності шкідливих домішок. Важливий фактор, що впливає на вибір споживача. Ціни на м’ясні консерви можуть варіюватися в залежності від виробника, складу та виду м’яса. Зростає інтерес до натуральних продуктів, органічних м’ясних консервів та консервів з додаванням овочів та спецій. М’ясні консерви реалізуються через роздрібні мережі, продуктові магазини, ярмарки та онлайн-торгівлю. За даними Мінагрополітики, споживання м’яса в Україні залишилося на порівнянному з довоєнними показниками рівні 52 кг м’яса на людину на рік. Але в умовах агресії РФ м’ясопереробні підприємства переорієнтуються, збільшуючи виробництво готової продукції з м’яса птиці, зокрема м’ясних консервів. У зв’язку з цим відбулися зміни у структурі тваринництва – якщо раніше майже половина поголів’я тварин утримувалася на сільгосппідприємствах, то зараз реалізація ними худобита птиці на забій зросла до 68 %. Станом на травень 2022 року активи у тваринницькій галузі України скоротилися на 10 - 15 % через втрати контролю над виробничими потужностями на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій. Низка підприємств через початок бойових дій на території Київщини була вимушена припинити діяльність. Посилення конкуренції та переорієнтацію наразі відзначають оператори в усіх регіонах країни, проте найгостріше її відчувають оператори Сходу та Центру, в Західних областях ситуація з попитом сприятливіша. При цьому в м’ясопереробній галузі відзначається загострення конкурентної боротьби, в тому числі й через ціноутворення. Слід зазначити, що якість і ціна це прямопропорційна залежність для м’ясних консервів: якщо вартість низька, то й якість відповідна, оскільки кількісний відсоток основної сировини (м’ясо тварин і птахів) для виготовлення невеликий (до 60 %), і навпаки - висока вартість свідчить провисокий вміст м’яса і якість продукту. Здороження пального та проблеми його закупівлі також істотно ускладнюють логістичний процес на всіх ланках - як при закупівлі живих тварин на забій, так і при здійсненні поставок готової продукції. Щодо імпортних можливостей операторів, які перейшли на спрощену систему оподаткування, наразі створюють неоднорідні ринкові умови. Але при цьому, з початком війни в України вперше з’явилося позитивне експортне сальдо торгівлі м’ясними продуктами, тобто в грошах експортовано продукцію на більшу вартість, ніж імпортовано. Для успішного розвитку галузі необхідно вжити низку заходів на рівні як держави загалом, так і кожного підприємства зокрема. Так, держава має захищати та стимулювати вітчизняного виробника; презентувати продукцію українського виробництва на міжнародних спеціалізованих виставках, семінарах для розширення ринків збуту за межами держави; гармонізувати вітчизняні стандарти безпечності та якості продукції відповідно до міжнародних; активізувати систему контролю за якістю й безпечністю м’ясопродуктів. На рівні підприємств м’ясопереробної галузі необхідно впроваджувати стандарти серій ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, HACCP, OHSAS 18001, PAS 223; використовувати ресурсоощадні технології; оновлювати матеріально-технічну базу та здійснювати технічне переозброєння основного обладнання для виробництва м’ясопродуктів, що відповідає європейським вимогам якості та безпечності; завантажувати виробничі потужності вітчизняною сировиною. Загалом, м’ясопереробна промисловість України знаходиться в стані трансформації, де виробники мають враховувати зростаючі вимоги споживачів, екологічні стандарти та економічні реалії для забезпечення свого сталого розвитку.
Keywords: проект консервного цеху; асортимент консервів; розрахунок; сировина; canning plant design; range of canned goods; calculation; raw materials