Формування комунікативної системи управління в готельно-ресторанному підприємстві - Сад, Дмитро Павлович (НУБіП України, 2025)
У сучасних умовах високої конкуренції в готельно-ресторанному бізнесі, ефективне управління комунікаційними процесами є ключовим чинником забезпечення стабільного функціонування підприємства. Послуги, що надаються клієнтам, включають не лише фізичний сервіс, а й загальний досвід взаємодії з організацією, що формує враження та визначає рівень лояльності споживачів. У зв’язку з цим комунікативна система управління набуває особливого значення як інструмент стратегічного управління та формування позитивного іміджу підприємства. Засоби підвищення ефективності комунікацій у готельно-ресторанній сфері охоплюють широкий спектр методів та підходів, включаючи впровадження цифрових технологій, розвиток внутрішньої корпоративної культури, удосконалення каналів обміну інформацією між усіма рівнями управління та персоналом. Особлива увага приділяється розвитку омніканальних рішень, впровадженню CRM-систем та удосконаленню взаємодії з клієнтами, партнерами та постачальниками. Комунікативні стратегії повинні враховувати як специфіку внутрішнього середовища підприємства, так і зовнішні чинники — сезонні зміни, політичну ситуацію, рівень економічної стабільності. Застосування інноваційних методів комунікаційного менеджменту дозволяє оперативно реагувати на виклики ринку, підвищувати якість обслуговування та забезпечувати безперервність бізнес-процесів. Із зростанням ролі цифрових технологій у взаємодії з гостями, ефективне використання веб-сайтів, мобільних додатків, платформ бронювання, месенджерів та соціальних мереж стає вирішальним для досягнення високих показників у сфері обслуговування. Вони не лише забезпечують інформування клієнтів, а й виступають джерелом зворотного зв’язку, що дозволяє вдосконалювати якість послуг. Для забезпечення успішної взаємодії з персоналом, надзвичайно важливим є розвиток внутрішньої комунікації, мотивації, командної роботи та розуміння місії підприємства кожним працівником. Успішна організація внутрішніх процесів, своєчасне передавання інформації та здатність оперативно вирішувати проблеми — необхідні умови для досягнення високої ефективності управління. Метою цього дослідження є аналіз та формування ефективної комунікативної системи управління готельно-ресторанного підприємства на прикладі готелю Hilton Kyiv, з урахуванням сучасних інструментів, цифрових рішень та особливостей організаційної культури.
Keywords: комунікативна система управління; корпоративна культура; готельно-ресторанний бізнес; управління; фінансова стабільність; communicative management system; corporate culture; hotel and restaurant business; management; financial stability