Сучасна ситуація щодо забруднення цезієм-137 лікарських рослин та ґрунтового покриву Голосіївського лісу - Костюченко, Аня Віталіївна (My University, 2024)
Магістерську кваліфікаційну роботу виконано на 55 сторінках, містить 33 джерел використаної літератури. Мета роботи: моніторинг сучасної ситуації щодо забруднення цезієм-137 лікарських рослин та ґрунтового покриву Голосіївського лісу. Об’єкт дослідження: процес забруднення цезієм-137 лікарських рослин та ґрунтового покриву Голосіївського лісу Предмет дослідження: показники забруднення цезієм-137 лікарських рослин та ґрунтового покриву Голосіївського лісу У зв’язку з цим, вивчення накопичення і перерозподілу радіоізотопів цезію-137 у природному ґрунтово-рослинному покриві представляє науковий інтерес та практичну значимість. Вивчення процесу накопичення і розподілу радіоактивного цезію-137 в ґрунтово-рослинному покриві Голосіївського лісу має велике значення для екології, оскільки забруднення цезієм-137 може становити загрозу для здоров’я населення, що використовує лікарські рослини з даного регіону. Проведення моніторингу дозволяє виявити рівні накопичення радіонукліду та оцінити ризики для екосистеми. Крім того, це дослідження може слугувати базою для розробки методик зниження накопичення радіонуклідів у природних ресурсах та підвищення їхньої безпечності для медичного застосування.
Keywords: міграція радіонуклідів; цезій-137; грунтовий покрив; radionuclide migration; cesium-137; soil cover