Розроблення технологій та апаратного забезпечення для проведення діагностування силових трансформаторів - Копійка, Олександр Олексійович (НУБіП України, 2025)
З кожним роком розвиток промисловості та сільського виробництва стає більш енергоємним, тому важливим є автоматизація, електрифікація нових та ремонт і оновлення електромереж на старих підприємствах. Силові трансформатори - це один із найважливіших елементів електричних мереж. Якщо з ладу виходить трансформатор, то це є загрозою для функціонування підстанції і це безпосередньо впливає на надійність всієї енергосистеми. Отже, важливим завданням для підтримки працездатності та підвищення довговічності силових трансформаторів є якість технічного обслуговування в процесі експлуатації. У наш час планово-попереджувальні ремонти іноді є малоефективними і тому перехід до нової стратегії вимагає розробки нових технологій діагностування із застосуванням комп’ютерних технології обробки та аналізу даних. Актуальність роботи: В сучасних умовах ринкової економіки серед різноманітності проблем, зв’язаних із забезпеченням нормального та ефективного розвитку підприємств та організацій, головною і вирішальною є проблема ефективного використання енергетичних ресурсів. Силові трансформатори - це один із найважливіших елементів електричних мереж. Якщо з ладу виходить трансформатор, то це є загрозою для функціонування підстанції і це безпосередньо впливає на надійність всієї енергосистеми. Отже, важливим завданням для підтримки працездатності та підвищення довговічності силових трансформаторів є якість технічного обслуговування в процесі експлуатації. Мета роботи: Підвищення експлуатаційної надійності силових трансформаторів. Завдання роботи: -Провести аналіз поточного стану сучасних методів неруйнівного контролю силових трансформаторів; -Розробити способи та апаратне забезпечення для контролю технічного стану трансформатора під час нормальної роботи; -Адаптувати систему неруйнівного контролю стану трансформатора для потреб електротехнічних служб; -Обгрунтувати методи та апаратне забезпечення для виявлення виткових замикань; -Розрахувати електричні мережі та потужність джерела живлення для сервісного центру. Предметом дослідження є ремонтні роботи та післяремонтні випробування силових трансформаторів. Об’єктом дослідження є силовий масляний та сухий трансформатори. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження, крім абстрактно-логічного та розрахункового, використовувалися наступні методи: при розробці теоретичних положень – методи математичного моделювання; при розробці системи моніторингу – розрахунково-конструкторський та ін.
Keywords: силовий трансформатор; моніторинг стану трансформатора; діагностичне випробування трансформатора; експериментальне моделювання; power transformer; transformer condition monitoring; transformer diagnostic testing; experimental modelling