Програмне забезпечення інформаційно-управляючої системи обліку призовників - Гірченко, Андрій Анатолійович (НУБіП України, 2025)
У сучасному світі інформаційні технології відіграють ключову роль у цифровізації процесів управління в різних сферах суспільного життя. Особливого значення це набуває в державному секторі, де автоматизація облікових та адміністративних процедур дозволяє підвищити ефективність, прозорість і контроль діяльності органів влади. Однією з таких сфер є військовий облік, зокрема облік призовників, який є важливою складовою національної безпеки. Система обліку призовників має забезпечувати оперативне оновлення даних, зручний доступ до інформації, захист персональних даних та автоматизацію ключових функцій, що виконуються у військкоматах та суміжних структурах. В умовах зростання кількості даних та необхідності взаємодії між різними підрозділами особливо актуальним стає питання створення інформаційно-управляючої системи, яка забезпечить ефективний контроль і управління процесами обліку призовників. Дана бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена розробці програмного забезпечення для інформаційно-управляючої системи обліку призовників. Актуальність теми зумовлена потребою в модернізації існуючих засобів обліку, які часто є застарілими, не інтегрованими між собою та вимагають значних людських ресурсів для обробки інформації. Запропонована система покликана спростити процеси внесення, оновлення та перегляду даних, автоматизувати формування звітів і забезпечити високий рівень безпеки персональної інформації. У рамках роботи було проведено аналіз чинних підходів до ведення обліку призовників, вивчено наявні програмні рішення, виявлено їхні переваги та недоліки. На основі цього сформовано вимоги до нової системи, особливу увагу було приділено зручності користувацького інтерфейсу, логіки доступу до даних, а також можливості масштабування та подальшої інтеграції з іншими державними реєстрами. Структура роботи охоплює етапи аналізу предметної області, системного проєктування, розробки функціональних модулів, тестування і підготовки до впровадження програмного забезпечення у практичну діяльність. Таким чином, дана кваліфікаційна робота вирішує важливу задачу цифрової трансформації процесу обліку призовників, що сприятиме підвищенню ефективності управлінських рішень у сфері військового обліку та обороноздатності держави.
Keywords: цифровізація процесів управління; автоматизація адміністративних процедур; облік призовників; програмне забезпечення; digitisation of management processes; automation of administrative procedures; recording conscripts; software