Стратегічне управління підприємством - Михайловський, Дмитро Денисович (My University, 2024)
Актуальність теми. Стратегічне управління підприємством є актуальною темою у сучасному бізнес-середовищі. Різноманітні зміни на ринку, такі як технологічні інновації, зростання конкуренції та зміни у споживацьких уподобаннях, змушують підприємства розглядати свою стратегію управління для досягнення конкурентних переваг. Перше, що варто врахувати, це здатність стратегічного управління підприємством адаптуватися до змін у середовищі. Це означає не лише створення стратегії, але й її постійне оновлення та корекцію відповідно до змін на ринку, внутрішніх процесів та конкурентної ситуації. Друге, важливе аспект стратегічного управління - це розробка і реалізація візії та місії підприємства. Чітко сформульована візія дозволяє залучити команду до спільних зусиль та направити їхню енергію на досягнення стратегічних цілей. Третє, стратегічне управління також включає аналіз внутрішніх і зовнішніх факторів, які впливають на діяльність підприємства. Це дозволяє виявити сильні та слабкі сторони, а також можливості та загрози, що допомагає розробити ефективну стратегію розвитку. Отже, стратегічне управління підприємством є не лише актуальною, але й критично важливою темою для успішного функціонування у сучасному бізнес-середовищі. Мета і завдання дослідження. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення процесів стратегічного управління підприємством, що сприятиме підвищенню ефективності його діяльності. Відповідно до мети визначені завдання дослідження: - з’ясувати поняття про стратегію підприємства та стратегічне управління; - розкрити проблеми стратегічного управління розвитком підприємства; - визначити моделі та методи стратегічного управління розвитком підприємства; - здійснити організаційно-економічну характеристику підприємства; - здійснити аналіз та оцінку внутрішнього та зовнішнього середовища ПрАТ «Монделіс Україна»; - проаналізувати систему стратегічного управління ПрАТ «Монделіс Україна»; - розробити рекомендації щодо удосконалення стратегічного управління ПрАТ «Монделіс Україна»; - проаналізувати вплив чинників сталого розвитку на вдосконалення системи стратегічного управління підприємством. Об’єктом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є процес стратегічного управління підприємством. Предметом дослідження є сукупність теоретичних і практичних аспектів стратегічного управління підприємством. Поглиблені дослідження здійснені на матеріалах ПрАТ «Монделіс Україна». Методи дослідження. Методичною та теоретичною основою бакалаврської кваліфікаційної роботи є загальнонаукові та спеціальні методи. Із загальнонаукових використано такі методи: діалектичний (при розгляді теоретичних та концептуальних підходів до стратегічного управління); дедукції (при побудові структури роботи та вивченні предмета дослідження); абстрактно-логічний та синтезу (при уточненні трактувань категоріального апарату теми роботи); аналізу (при аналіз системи стратегічного управління, а також при визначенні чинників сталого розвитку на вдосконалення системи стратегічного управління підприємством) та індукції (при формуванні висновків роботи). Спеціальні методи, що використовувалися при написанні бакалаврської кваліфікаційної роботи: табличний та графічний (при виявленні закономірностей та висвітленні результатів роботи); статистичний (при збиранні, зведенні, аналізі статистичних даних). Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти України, вітчизняні та зарубіжні інформаційні джерела, річні звіти та первинна документація «назва досліджуваного підприємства», а також результати опитування та власних спостережень. Практичне значення одержаних результатів полягає у наданні рекомендацій, спрямованих на удосконалення процесів стратегічного управління підприємством, які сприятимуть підвищенню ефективності його діяльності. Структура роботи. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел.
Keywords: підприємство; стратегічне управління; технологічні інновації; конкуренція; enterprise; strategic management; technological innovation; competition; unternehmen; strategisches management; technologische innovation; wettbewerb