Дослідження режимів роботи автоматичного вимикача живлення низької напруги - Опанасенко, Олександр Анатолійович (НУБіП України, 2025)
Електрифікація залишається фундаментальною умовою сучасного технологічного прогресу. Використання електроенергії у промисловості, сільському господарстві, транспорті та в побуті значно підвищує рівень механізації та автоматизації, дозволяючи забезпечувати високу продуктивність, надійність і ефективність систем. Безперебійне та якісне електропостачання - це критичний компонент енергетичної інфраструктури: будь-які відхилення в роботі електричної мережі (перенапруга, недовантаження, перевантаження або короткі замикання) можуть призвести до серйозних наслідків - від пошкодження обладнання до збоїв у роботі технологічних процесів. Однією з ключових складових систем захисту низьковольтних електричних мереж є автоматичні вимикачі. Вони виконують наступні функції: автоматичне відключення кола при перевищенні граничних струмів (короткі замикання, перевантаження), забезпечення селективного захисту, можливість повторного включення після аварій та участі у схемах автоматизації. Використовуються вимикачі з тепловими, електромагнітними або комбінованими розчіплювачами, а також різною кількістю полюсів - залежно від конфігурації мережі (однофазна чи трифазна) та характеру навантаження. Актуальність теми. Зростання складності сучасних електричних мереж і зростаючі вимоги до захисту. У сучасних енергосистемах низьковольтні кола все частіше стикаються з аномальними режимами - перевантаженням, короткими замиканнями, коливанням напруги тощо. Це зумовлює підвищену ймовірність відключень, пошкодження обладнання та зниження надійності системи. Автоматичні вимикачі часто мають обмежену селективність через однаковий час вимикання, що не дозволяє ефективно координувати захист. Розвиток «розумних» апаратів захисту. Сучасні низьковольтні апарати захисту містять електронні та мікропроцесорні компоненти, що дають змогу реалізувати додаткові функції: регулювання уставок струму чи часу, автоматичне повторне вмикання, віддалене керування через комунікаційні модулі (наприклад, Wi-Fi). Це відкриває нові можливості для адаптивного захисту, але водночас вимагає глибшого вивчення режимів їх роботи, особливо в умовах різноманітних аварійних і перехідних процесів. Захист побутових і комерційних споживачів. Особливо актуальним є забезпечення захисту однофазних споживачів від недопустимих відхилень напруги (перенапруг або нестачі напруги) в трифазних системах з глухозаземленою нейтраллю. Наприклад, в дослідженні “Удосконалення захисних характеристик … реле контролю напруги” доведено, що в таких системах може відбуватися значна чутливість побутового обладнання до стрибків напруги. Відновлювана енергетика та автономні системи. З поширенням відновлюваних джерел енергії, таких як сонячні панелі або вітрові установки, а також автономних мікромереж, змінюються умови роботи низьковольтних розподільних систем: часті трансієнти, мікровідключення, нестабільні режими. Це вимагає гнучких комутаційних апаратів, здатних реагувати на широкий спектр оперативних режимів. Безпека та надійність. Відмова автоматичного вимикача в критичний момент може призвести до аварійних ситуацій, що створює ризики для обладнання, людей та інфраструктури. Водночас надмірно консервативні захисні налаштування (високі уставки, повільне спрацювання) знижують чутливість системи, що може спричинити недозахист або зволікання при аваріях. Тому дослідження режимів роботи автоматичного вимикача й оптимізація його характеристик має важливе практичне значення. Наукова новизна та практичне значення. Дослідження режимів роботи АВ (автоматичного вимикача) в різних умовах - нормальних, аварійних, післяаварійних - відкриває можливість розробки оптимальних алгоритмів спрацьовування, селективних захистів та стратегій повторного включення. Це, у свою чергу, сприяє підвищенню надійності, продуктивності й безпеки електричних мереж. Метою дипломної роботи є комплексне дослідження режимів роботи автоматичного вимикача живлення низької напруги та визначення оптимальних налаштувань для забезпечення надійного, безпечного та ефективного функціонування низьковольтних електричних мереж. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є автоматичні вимикачі живлення низької напруги та їх робота в електричних мережах різної конфігурації. Предмет дослідження. Предметом дослідження є режими роботи автоматичних вимикачів низької напруги та вплив налаштувань уставок струму та часу на їх селективність, швидкість спрацьовування та надійність захисту мережі. Завдання дослідження. Для досягнення мети поставлено наступні завдання: - Розробити математичну та/або симуляційну модель автоматичного вимикача, яка враховує теплові, електромагнітні та комбіновані розчіплювачі. - Проаналізувати поведінку вимикача в різних режимах роботи, зокрема: нормальному, перевантаження, короткого замикання та післяаварійного повторного включення. - Оцінити вплив налаштувань уставок струму та часу на селективність захисту та надійність роботи мережі. - Запропонувати оптимальні конфігурації налаштувань для забезпечення балансу між чутливістю, швидкістю спрацьовування та безпекою. - Дослідити можливості впровадження мікропроцесорних рішень для розширеного контролю та діагностики стану автоматичного вимикача.
Keywords: автоматичний вимикач; комутаційний пристрій; моделювання режимів; електромагнітні процеси; circuit breaker; switching device; mode simulation; electromagnetic processes