Моніторинг та контроль забур’яненості агроценозу соняшнику в Правобережному Лісостепу України - Нікітенко, Олександр Ігорович (НУБіП України, 2025)
Магістерська роботу на тему «Моніторинг та контроль забур’яненості агроценозу соняшнику в Правобережному Лісостепу Україні» в умовах ФГ «Урожай+» присвячена дослідженню ефективності різних гербіцидних технологій захисту соняшнику. Метою роботи є вивчення впливу ґрунтової, післясходової та комбінованої схем внесення гербіцидів на рівень забур’яненості, урожайність і економічну доцільність вирощування культури, з урахуванням сучасних агротехнічних вимог та умов регіону. Робота викладена у розмірі 41 сторінки друкованого тексту та складається з 3 основних розділів, висновків та пропозицій виробництву, 6 рисунків та 13 таблиць. Предмет досліджень: ефективність агротехнічних і хімічних методів боротьби із забур’яненостю. Об’єкт досліджень: агроценози соняшнику де здійснювався моніторинг видового складу бур’янів та вивчення ефективності заходів контролю забур’яненості. Метою роботи є: проведення аналізу сучасного стану засміченості посівів соняшнику в регіоні досліджень, оцінити ефективність застосованих систем контролю забур’яненості та надати практичні рекомендації щодо оптимізації захисних заходів у технології вирощування культури. В завдання досліджень входило: - здійснити моніторинг видової структури бур’янів у посівах; - провести облік щільності засміченості та проаналізувати її динаміку протягом вегетації; - оцінити ефективність застосованих гербіцидів для зниження забур’яненості; - визначити вплив рівня засміченості на ріст, розвиток та врожайність соняшнику
Keywords: агроценоз; забур’яненість; моніторинг; гербіцид; agrocenosis; weediness; monitoring; herbicide