Удосконалення показників експлуатаційної надійності тракторів та зернозбиральних комбайнів - Зінченко, Віталій Анатолійович (My University, 2024)
В теперішній час сільське господарство знаходиться в важкому становищі. Це особливо впливає на механізацію сільського господарства. У зв’язку з катастрофічним падінням поставок техніки через відсутність коштів у сільськогосподарських товаровиробників різко збільшилось навантаження на машини. Різке збільшення випуску машин в найближчі роки навряд чи реальне. Організація системи прокатних пунктів машин не дає значних позитивних результатів в зв’язку з малою надійністю. В той же час, в умовах переходу АПК України до ринкових відносин при гострому дефіциті сільськогосподарської техніки, старіння, зниження показників надійності, першорядне значення набуває інтенсивна експлуатація машино-тракторного парку. Це може бути здійснено спеціалізованими підприємствами, що забезпечують багатофункціональний технічний сервіс, надання різних послуг сільськогосподарським виробникам. Додатковим та досить важливим фактором є розпаювання колгоспів та радгоспів, створення великої кількості фермерських та інших господарств, наполовину позбавлених сільськогосподарських машин і транспорту, а значить практично погано функціонуючих. В сучасних умовах розвитку ринкових відносин проблема ефективності складних сільськогосподарських машин набуває особливо великого значення і, перш за все, повинні бути розроблені заходи спрямовані на виявлення і вдосконалення факторів, що характеризують використання техніки. Дана робота присвячена вивченню впливу технічної експлуатації тракторів і зернозбиральних комбайнів на їх надійність і розробці пропозицій щодо поліпшення використання мобільних засобів в ринковому середовищі сільськогосподарського виробництва. В зв’язку з цим метою роботи є - вивчення впливу експлуатаційної надійності тракторів і зернозбиральних комбайнів на ефективність їх використання, і вироблення заходів щодо її підвищення і зниження потреби в техніці. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні задачі: 1. Аналітично провести оцінку факторів, що впливають на експлуатаційну надійність тракторів і зернозбиральних комбайнів. 2. Залежно від призначення машини розглянути методи оцінки збитку від простоїв тракторів та комбайнів. 3. Обгрунтувати раціональну стратегію ремонту тракторів, з урахуванням сучасних умов їх використання в експлуатації. 4. Розглянути організаційні заходи з удосконалення використання машино-тракторного парку для умов господарства. 5. Провести техніко-економічну оцінку результатів досліджень. Об’єкт дослідження - експлуатаційна надійність тракторів та зернозбиральних комбайнів. Предмет дослідження - організаційні та технологічні заходи з підвищення експлуатаційної надійності тракторів та зернозбиральних комбайнів. Методика досліджень - Системний аналіз, експертний метод, статистичний аналіз, теорія випадкових процесів, математичне моделювання.
Keywords: удосконалення; надійність; трактор; improvement; reliability; tractor