Міжнародні практики публічного управління в аграрній сфері та їх адаптація в Україні - Грималюк, Олексій Юрійович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню теоретичних засад, сучасного стану та перспектив удосконалення публічного управління аграрною сферою України в умовах інтеграційних процесів і трансформаційних змін. Розкрито сутність публічного управління аграрним сектором як комплексної системи взаємодії державних інституцій, ринкових механізмів і суспільних потреб, визначено його структурні особливості та ключові функціональні компоненти. Мета роботи полягає у дослідженні теоретичних засад публічного управління в аграрній сфері, систематизації міжнародних практик інституційного забезпечення аграрного розвитку та обґрунтуванні напрямів їхньої адаптації в Україні. Об’єкт дослідження – процес публічного управління в аграрній сфері. Предмет дослідження – теоретичні засади, міжнародні практики та механізми адаптації публічного управління аграрною сферою в умовах України. У роботі використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналізу та синтезу; системного підходу; порівняльного аналізу; структурно-логічного та графічного. У першому та другому розділах досліджено сучасний стан публічного управління аграрним сектором України з урахуванням викликів воєнного стану, виявлено проблеми інституційної фрагментованості, недостатньої координації управлінських структур, обмеженості інструментів державної підтримки та невідповідності частини механізмів вимогам інтеграції до Європейського Союзу. У третьому розділі визначено перспективні напрямки вдосконалення інституційного механізму публічного управління, подано рекомендації щодо модернізації нормативно правової бази, підвищення ефективності державної підтримки, удосконалення системи стратегічного планування, розвитку цифрових управлінських інструментів, зміцнення інституційної спроможності органів державної влади та місцевого самоврядування. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який налічує 68 найменувань.
Keywords: публічне управління; аграрна сфера; інституційний механізм; аграрна політика; міжнародний досвід; спільна аграрна політика ЄС; державне регулювання; продовольча безпека; стратегічне планування; інтеграція України до ЄС; public administration; agricultural sphere; institutional mechanism; agrarian policy; international experience; EU common agricultural policy; state regulation; food security; strategic planning; Ukraine's integration into the EU