Зовнішньополітичний курс Німеччини стосовно Європейської та Євроатлантичної інтеграції держав Центрально-Східної Європи - Бикодір, Нікіта Ярославович (My University, 2025)
Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Робота присвячена аналізу зовнішньополітичної стратегії Німеччини щодо підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції держав Центрально-Східної Європи, а також виявленню ключових тенденцій і викликів у цьому процесі. Актуальність теми зумовлена тим, що зовнішньополітичний курс Німеччини є однією з ключових тем сучасних міжнародних відносин. Після завершення «холодної війни» Берлін став одним із провідних рушіїв процесу розширення Європейського Союзу та НАТО на схід. Розширення ЄС та НАТО відбувалося значною мірою за підтримки Німеччини, яка розглядала це як засіб гарантування стабільності та безпеки. Події останніх десятиліть, зокрема війна Росії проти України, показали, що питання безпеки у Центрально-Східній Європі не втрачає своєї гостроти , надаючи німецькій політиці чітко вираженого безпекового виміру. У роботі проаналізовано вплив об’єднання Німеччини на її зовнішню політику , визначено роль країни у формуванні та розвитку Європейського Союзу. Досліджено політику Німеччини щодо європейської інтеграції країн Балтії , Західних Балкан та України. Значення роботи полягає в тому, що її результати мають як теоретичне, так і практичне значення. Дослідження дозволяє Україні краще зрозуміти позицію Німеччини як ключового гравця ЄС і НАТО, допомагає прогнозувати майбутні тенденції у політиці розширення та може бути використане урядовими та неурядовими структурами для формування національної стратегії.
Keywords: Німеччина; зовнішня політика; ЄС; НАТО; європейська інтеграція; євроатлантична інтеграція; Центрально-Східна Європа; Germany; foreign policy; the EU; NATO; European integration; Euro-Atlantic integration; Central and Eastern Europe