Програмне забезпечення веб-орієнтованої інформаційної системи організації корпоративного харчування - Лебедєв, Андрій Валерійович (НУБіП України, 2025)
У сучасному діловому середовищі організація харчування працівників є важливою складовою корпоративної культури, соціального пакету та загальної турботи компанії про добробут своїх співробітників. Забезпечення якісного, своєчасного та зручного обіду позитивно впливає на продуктивність праці, рівень задоволеності персоналу, а також знижує часові втрати, пов’язані з пошуком альтернативних способів харчування. Традиційні підходи до замовлення обідів у компаніях зазвичай базуються на ручному введенні замовлень, передачі даних у вигляді електронних таблиць або навіть усних домовленостей із постачальниками. Це створює зайве навантаження на адміністративний персонал, призводить до помилок у комунікації, дублювання замовлень або їх втрати, а також унеможливлює централізований контроль витрат. У зв’язку з цим постає потреба у створенні сучасного цифрового рішення, яке дозволить автоматизувати весь процес — від реєстрації учасників системи, створення меню та подій обіду, до оформлення та обробки замовлень і збору статистичних даних. Актуальність теми зумовлена зростаючими вимогами до ефективності внутрішніх бізнес-процесів у компаніях, що впроваджують принципи цифрової трансформації. Ідея централізованого вебсервісу, який дозволяє компаніям взаємодіяти з постачальниками їжі, а працівникам — швидко замовляти обіди, є своєчасною, затребуваною і має високий потенціал для масштабування в корпоративному середовищі. Метою даної роботи є розробка вебсервісу організації корпоративного харчування, який забезпечує зручну, безпечну та ефективну взаємодію між трьома основними типами користувачів: компаніями (адміністраторами харчування), працівниками компаній (клієнтами) та постачальниками їжі. Сервіс має забезпечувати повний цикл управління обідами: створення подій, приєднання працівників до компаній, формування меню, прийом та обробка замовлень, підтвердження співпраці між компанією та постачальником, а також аналітику замовлень. Методи та технології, що використовувались у процесі розробки, включають сучасний вебфреймворк Django, розширення Django REST Framework для створення API, JWT (JSON Web Token) для реалізації механізмів автентифікації та авторизації, а також OpenAPI (Swagger) для документування та інтеграційної зручності. Фронтенд реалізовано окремо, із застосуванням React та бібліотеки Axios, що забезпечує взаємодію з бекендом через REST API. Апробація результатів роботи відбувалася під час тестування розробленого програмного забезпечення в умовах навчального середовища, у вигляді виконання лабораторних і курсових завдань, консультацій з викладачами та публічного захисту. Окремі ідеї та напрацювання було представлено у вигляді презентації на факультетських заходах із проєктної діяльності. Структура пояснювальної записки охоплює логіку проектування веб сервісу та реалізації її компонентів. Зміст розділів подано у такій послідовності: Розділ 1: системний аналіз предметної області, визначення функціональних і нефункціональних вимог, постановка задачі. Розділ 2: проектування програмної системи — моделювання сутностей, розробка логічної моделі БД, діаграми класів, компонентів і кооперацій. Розділ 3: вибір СУБД, опис інформаційної бази, програмна реалізація модулів, алгоритмізація логіки. Розділ 4: тестування та впровадження, опис інсталяційного пакету, вимоги до середовища.
Keywords: організація харчування працівників; сучасне цифрове рішення; централізований вебсервіс; проектування програмної системи; organization of employee meals; modern digital solution; centralized web service; software system design